Latvijā noslēgusies Muzeju nakts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Muzeju nakts, kas ir kļuvusi par ikgadēju un gaidītu tradīciju, ir noslēgusies. Arī šogad cilvēku interese un aktivitāte bija ievērojama - pie muzejiem cilvēki stāvēja rindās jau labu laiku pirms Muzeju nakts sākuma. Piemēram pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja bija izveidojusies vairāk nekā 100 cilvēku gara rinda.

Pie Latvijas Kara muzeja bija iespējams aplūkot un nofotografēt bruņumašīnu.

Bruņumašīna pie Latvijas Kara muzeja
Bruņumašīna pie Latvijas Kara muzeja Foto: TVNET

Paliela rinda bija izveidojusies arī pie Saeimas. Kā portālam TVNET pastāstīja vairākas jaunietes, kuras tajā stāvēja, Saeimā kā viens no pirmajiem objektiem Muzeju naktī izvēlēts, jo ikdienā Saeimas iekšpusi aplūkot nav iespējams.

Cilvēki pie Saeimas
Cilvēki pie Saeimas Foto: TVNET

«Aldara» muzejā novērojama liela cilvēku aktivitāte. Tajā varēja iepazīties ar alus ražošanas tehniku, kā arī nogaršot gatavo produkciju. Muzejā pieejams arī bērnu stūrītis, kā arī nedaudz vēlāk apmeklētājus iepriecināja vairāki mūziķi ar koncertu.

Savukārt Rīgas pašvaldības policijā cilvēki varēja iepazīties ar likumsargu darbu, nofotografēties ar pašvaldības policijas rīcībā esošajiem transporta līdzekļiem, kā arī aplūkot bijušās policistu uniformas, ieročus un citus speclīdzekļus. Tāpat mazākajiem tika piedāvātas dažādas izglītojošas rotaļas, piemēram, par ceļu satiksmes drošību.

Muzeju nakts notika arī citviet Latvijā. Piemēram grupa «Dabasu durovys» uzstājās Balvos Muzeju nakts ietvaros.

Žaņa Lipkes memoriāls muzeja apmeklētājus vilinājis ar konfektēm.

Savukārt par Saeimas pirmo apmeklētāju kļuvis Eduards, kuram ir gads un 3 nedēļas.

Psihiatrijas un narkoloģijas centrā bija apskatāma gleznotāja Pētera Krastiņa izstāde.

Vairāku desmitu cilvēku rinda bija izveidojusies arī pie Rīgas domes. Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis TVNET pastāstīja, ka pirmajā stundā Rīgas domi apmeklējuši vairāk nekā 400 cilvēki. Vidauskis norādīja, ka pārsvarā iedzīvotāji vēlējās aplūkot Rīgas mēra Nila Ušakova kabinetu un satikt kaķus.

Vidauskis akcentēja, ka kaķi sākotnēji bija ļoti atvērti apmeklētājiem, bet pēc kāda laika noslēpās. Vidauskis gan akcentēja, ka Rīgas domes kaķi ir pieraduši pie apmeklētājiem un Muzeju nakts, tāpēc lielus pārdzīvojumus viņiem cilvēku masas nesagādā.

TVNET Rīgas domē novēroja, ka cilvēkiem lielu interesi raisīja mēra kabinets, kā arī domē mītošie kaķi. Vienlaikus bija redzams, ka dzīvniekiem cilvēku klātbūtne īsti neinteresēja. Viņi atradās krēslos.

Cilvēki pie Rīgas domes
Cilvēki pie Rīgas domes Foto: TVNET

Atsevišķi «Twitter»lietotāji pauduši arī sašutumu par rindām Muzeju naktīs.

Šogad «Muzeju naktī» piedalījās 150 muzeji.

No tiem 44 ir Rīgas muzeji, tomēr vairāk nekā simts muzeju savas durvis vēra citur Latvijā. No Vidzemes akcijā piedalījās 41 muzejs, no Kurzemes - 27 muzeji, no Zemgales - 15, bet no Latgales - 14 institūcijas.

Šā gada akcijas tēma Latvijā rosināja mirkli pakavēties uz sliekšņa un pavērot, kādas durvis mēs veram – aicinošas, pārsteigumus sološas vai varbūt smagas, bijību raisošas.

Apmeklētājiem Muzeju naktī bija pieejama arī maija sākumā atvērtā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas ekspozīcija. Pie muzeja parka pusē norisinājās arī Kristas Oses veidota interaktīva instalācija «Rituāls Ēst». Tāpat 21.maija vakarā apmeklētājus gaidīja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pabeigtā pamatekspozīcija Brīvības bulvārī 32.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā bija skatāma mākslinieka Arta Nīmaņa stikla izstrādājumu izstāde, kā arī starpdisciplināro mākslu studijas «Ideagnosis» performance.

Vairākos muzejos - Kino muzejā, Sporta muzejā, Tautas frontes muzejā un Fotogrāfijas muzejā - norisinājās izzinošā orientēšanās spēle «Durvis uz brīvību».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu