Obama: ASV atcels aizliegumu pārdot Vjetnamai bruņojumu

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama, uzturoties vizītē Vjetnamā, ir paziņojis, ka tiks atcelts aizliegums pārdot šai valstij ASV bruņojumu.

ASV «atcels militārā aprīkojuma [pārdošanas] aizliegumu», kas pret Vjetnamu bija noteikts gadu desmitiem ilgi, Obama atklāja preses konferencē Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā.

Viņš piebilda, ka bruņojuma pārdošanai tomēr vajadzēs atbilst «stingriem kritērijiem».

Aizlieguma atcelšana ir domāta, lai novāktu «Aukstā kara» paliekas abu agrāk savstarpēji naidīgi noskaņoto valstu attiecībās.

Obama vizītes pirmajā dienā pirmdien slavēja ASV un Vjetnamas «attiecību stiprināšanos».

Abas valstis jau ilgu laiku ir centušās panākt ciešākas ekonomiskās attiecības, ASV vēloties izmantot Vjetnamas augošās vidusšķiras sniegtās iespējas, bet Vjetnamas valdībai mēģinot nodrošināt ekonomiskās izaugsmes turpināšanos, lai nepieļautu, ka rodas opozīcija tās autoritārajai valdīšanai.

Vašingtonai un Hanojai ir kopīgi mērķi arī drošības jautājumos, īpaši ņemot vērā Ķīnas militārās klātbūtnes pieaugumu Dienvidķīnas jūrā, kur gan Ķīna, gan Vjetnama ir pieteikusi pretenzijas uz vairākām salām un rifiem.

Bruņojuma embargo atcelšanas aizstāvji ir norādījuši, ka tas palīdzēs Vjetnamai uzlabot tās krasta apsardzi un nostiprināt lielākoties novecojušo Krievijā ražoto bruņojumu, lai tādā veidā labāk nodrošinātos pret Ķīnu.

Tomēr Vjetnamā joprojām ir nopietni cilvēktiesību pārkāpumi, kurus Obamam arī ir paredzēts apspriest trīs dienu ilgās vizītes laikā.

Vjetnamas komunistiskā valdība joprojām nežēlīgi apspiež protestus, iesloga disidentus un kontrolē medijus.

Obamas vizīte notiek brīdī, kad ASV Vjetnamā bauda vēl nepieredzētu popularitāti.

Domnīcas «Pew Research Centre» veiktā aptauja liecina, ka 78% vjetnamiešu ir pozitīvi noskaņoti pret ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu