Fotostāsts: Dienvidāfrikā vīndari kaitēkļus nīdējošo ķimikāliju vietā izvēlējušies pīles

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ik dienu īsi pirms plkst. 10 Stellenbošas vīna darītavas laukos Dienvidāfrikā tiek izlaists vairāk nekā tūkstotis Indijas skrējējpīļu. Viņu misija - atrast un apēst tūkstošiem mazmazītiņu balto gliemezīšu, kas barojas no vīnogulājiem un apdraud labu ražu, raksta «Reuters».

Un šīs pīles savu darbu pieprot visai labi, jo vīna darītava atteikusies no iepriekš lietotajām ķimikālijām.

«Pirms mums bija pīles, mums nācās izlikt gliemežu indi, pesticīdu. Taču tagad nu jau deviņus gadus mēs no tā lietošanas gandrīz pilnībā varam izvairīties, jo ēdelīgās pīles notiesā gan gliemežus, gan insektus,» stāsta vīndare Marlīze Džeikobsa.

Āzijā pīles jau gadsimtiem ilgi tiek izmantotas kaitēkļu apkarošanai lauksaimniecībā. Pie tam šīs sugas pīles ir ar gana smalku miesasbūvi un veiklas, lai varētu izlīst caur vīnogulāju zariem. Un par skrējējpīlēm tās sauc ne velti - šie putni ir ātri skrējēji, tāpēc kaitēkļus var nolasīt arī lielās lauksaimniecības platībās.

Konkrētajā vīna darītavā vīnogulāji sastādīti 57 hektāru platībā, un tūkstotim skrējējpīļu tas nav šķērslis. Pīles «pretinsektu apgaitā» parasti pavada uzraugs. Dienas laikā pīles varot noēst kaitēkļus hektāra platībā.

«Šajā nozarē un arī citās visā pasaulē tiek izmantoti bīstami un kaitīgi pesticīdi. Tie nogalina arī derīgos kukaiņus un ir kaitīgi veselībai,» skaidro vīna darītavā.

Tomēr viņi atzīst, ka šādai ekoloģiskai saimniekošanai ir arī trūkumi - pīļu turēšana saimniecībā ir diezgan dārgs prieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu