Astronomi atklājuši planētu, kurai ir trīs saules

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.eso.org

Astronomi salīdzinoši netālā izplatījuma reģionā ir atklājuši planētu, uz kuras varētu novērot trīs saullēktus un trīs saulrietus. Jāteic gan, ka tie būtu iespējami, taču atkarīgi no gadalaikiem, kas uz šīs planētas ir garāki par cilvēka mūžu.

Planēta, kuras zinātniskais nosaukums ir HD 131399Ab, ir pirmā, kas atklāta riņķojam stabilā orbītā trīs zvaigžņu sistēmā. Līdz šim pastāvēja uzskats, ka nestabilās gravitācijas dēļ planēta no šādas sistēmas ātri vien tiktu izsviesta, ziņo CNN.

«Ja planēta atrastos tālāk no šīs sistēmas masīvākās zvaigznes, tā tiktu aizsviesta izplatījumā,» sacījis Arizonas universitātes pētnieks Daniels Apai. «Mūsu datorsimulācijas parāda, ka šādas sistēmas patiešām var būt stabilas, taču atliek vien nedaudz izmainīt kādu no parametriem un situācija ātri vien kļūst nestabila.»

Avots: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser

Astronoms Kevins Vāgners, kurš atklāja šo trīs zvaigžņu sistēmu un veica tās turpmākos novērojumus, sacīja, ka visas trīs zvaigznes planētas debesīs ir redzamas apmēram 550 gadus, kas atbilst pusei no planētas pilnas orbītas. Spilgtāko no trim zvaigznēm planēta apriņķo 1100 gados.

«Nav skaidrs kā planēta ir nokļuvusi šajā ekstrēmajā sistēmā, un mēs arī nevaram pateikt, ko šis atklājums mums dos nākotnē, taču tagad redzam, ka dažādība ir lielāka nekā daudzi pirms kāda laika uzskatīja par iespējamu,» - tā Vāgners.

Avots: ESO/Digitized Sky Survey 2/N. Risinger (skysurvey.org). Music: Johan B. Monell

Planēta atrodas Centaura zvaigznājā apmēram 320 gaismas gadu attālumā no Zemes. Tā tika atklāta, izmantojot Eiropas Dienvidu observatorijas Ļoti lielo teleskopa instrumentu SPHERE, kas ir jutīgs pret gaismu infrasarkano staru spektrā.

HD 131399Ab ir apmēram 16 miljoni gadu un tā ir viena no jaunākajām līdz šim atklātajām eksoplanētām. Salīdzinājumam - Zemes vecums ir ap 4,5 miljardiem gadu. Dzīvošanai HD 131399Ab gan nav piemērota, jo tās vidējā virsmas temperatūra ir 580 grādi pēc Celsija, bet masa ir pielīdzināma četriem Jupiteriem. Tā ir arī viena no mazākajām un aukstākajām, ko astronomiem izdevies atklāt tiešos novērojumos.

«HD 131399Ab ir viena no nedaudzajām eksoplanētām, ko ir izdevies novērot tieši, turklāt tā ir pirmā, kas atklāta šādā interesantā konfigurācijām,» sacījis Apai.

Foto: ESO/K. Wagner et al.
Foto: www.eso.org
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu