Astronomi iemūžinājuši mūsu galaktikas centru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESO/MPE/S. Gillessen et al.

Izmantojot Eiropas Dienvidu observatorijas Ļoti lielā teleskopa jauno instrumentu Gravity, astronomiem ir izdevies detalizēti aplūkot mūsu Galaktikas centru, kur saimnieko supermasīvais melnais caurums Sagitarius A*.

Viens no Gravity galvenajiem uzdevumiem ir novērot Piena ceļa centrā esošā supermasīvā melnā cauruma apkārtni.

Centra un Sagitarius A* atrašanās vieta zinātniekiem ir zināma jau kopš 2002.gada, tomēr Gravity dos vēl nebijušu iespēju vērot melnā cauruma tuvumā esošos objektus un to pārvietošanos, tā

gūstot priekšstatu par četriem miljoniem Sauļu pielīdzināmā objekta gravitācijas lauku.

Tā būs arī iespēja pārbaudīt Einšteina vispārējo relativitātes teoriju.

Avots: ESO/L. Calçada

Pirmie panākumi ar Gravity jau ir gūti - izmantojot instrumentu, sasummēta gaisma no Ļoti lielā teleskopa četriem 8,2 metru «redzokļiem» un

iegūta mērījumu precizitāte un ainas izšķirtspēja, kādu citkārt varētu dot tikai teleskops ar 130 metru diametru.

Šobrīd Gravity apkalpojošo zinātnieku komanda jauno instrumentu izmanto, lai novērotu zvaigzni S2. Tas ir objekts, kas riņķo ap melno caurumu un pilnu orbītu veic nieka 16 gados. Šis atklājums pierāda Gravity jutīgumu, jo blāvā zvaigzne ieraudzīta vien pēc dažas minūtes ilgas vērošanas.

Avots: MPE

Eiropas Dienvidu observatorijā norāda, ka jau drīzumā speciālistu komanda spēs precīzi noteikt zvaigznes atrašanās vietu. Precizitāte būšot pielīdzināma spējai izmērīt objekta atrašanos uz Mēness līdz centimetram. Tādējādi zinātnieki varēšot noteikt, vai zvaigzne S2 Visumā pārvietojas atbilstoši Einšteina vispārējajai teorijai vai nē.

S2, kas telpā pārvietojas ar iespaidīgiem 30 miljoniem km/h (2,5% gaismas ātruma), vistuvāk melnajam caurumam nonāks jau 2018.gadā, kad tā būs vien 17 gaismas stundu attālumā. Zinātnieki uzskata, ka šī būs Gravity labākā iespēja izpildīt savu uzdevumu. Ja nē, tad nāksies atkal gaidīt 16 gadus.

Piena ceļa centrs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu