Rīgas Zoo surikatu ģimenei lieli svētki - tapusi jauna mītne

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Zooloģiskā dārza nerimtīgo darboņu surikatu ģimenīte ir tikusi pie jaunas mītnes, kas svinīgi tika atklāta 4.augusta rītā. No šodienas surikati ir gatavi pieņemt apmeklētāju laba vēlējumus jaunajā āra aplokā pie Terārija ēkas. Svinīgajā mītnes atklāšanā surikatiem tika pasniegta īpaša «sālsmaize», savukārt zoodārza apmeklētāji varēja piedalīties aizraujošā spēlē, nedaudz «iejūtoties surikatu ādā».

Vislielākā pateicība ir tieši zoodārza apmeklētājiem, jo projekta izmaksu lielākā daļa ir segta no ienākumiem par ieejas biļetēm.

Šajā ekspozīcijā ir apkopoti daudzi risinājumi, kas ļauj omulīgi justies gan pašiem iemītniekiem, gan arī visiem apmeklētājiem.

Ekspozīcijas veidošanā izmantoti universālā dizaina principi. Tas nozīmē, ka piekļūt surikatu mītnei var arī ar bērnu ratiņiem un ratiņkrēsliem, kā arī apmeklētājus atdalošā siena būvēta no stikla, kas dod iespēju ikvienam pilnvērtīgi izbaudīt zvēriņu dzīves ainas. Savukārt dzīvniekiem ir plašs smilšu laukums, kurā rakņāties un meklēt kādus paslēpušos gardus kukaiņus un to kāpurus, bet vēsākām dienām noderīgas būs sildlampas aploka vidū.

«Kaut arī maziņi, surikati ir vieni no populārākajiem dzīvniekiem mūsu Zoodārzā,

apmeklētāji viņus noteikti apmeklē, izstaigājuši Zoodārzu, viņi atnāk pie surikatiem vēlreiz. Vecajā vietā mums bija apkārt koka žogs, tādēļ cilvēki liecās pāri, bērni bija jāceļ augšā, cilvēki ratiņkrēslos vispār neko nevarēja redzēt, tādēļ mēs nolēmām surikatus pārvietot uz šejieni, mītni atjaunot, kā tas pienākas - ar stikla žogu. Surikati būs redzami arī ziemā. Mēs paši esam ļoti priecīgi,» tā jauno surikatu mītni komentē Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš.

Patlaban Rīgas zoodārzā dzīvo surikatu ģimene - mamma, tētis un viņu vienpadsmit bērni. Ģimenes galva ir 2008. gadā šeit dzimusī mātīte Undīne. Savukārt tēviņš Jorens dzimis Tallinas Zoodārzā un uz Rīgu atceļojis 2010. gadā. Pāris ir bijis ļoti ražīgs, jo šo gadu gaitā ir dzimuši vairāk nekā 25 mazuļi. Lai ģimene nekļūtu pārāk liela un tajā nesāktos lieki kašķi, pagājušajā gadā uz citiem zoodārziem nosūtīti 11 jaunie dzīvnieki – 9 surikati uz Beļģiju un 2 dzīvnieki uz Poliju. Surikatu saimē vairojas tikai bara galvenais pāris, savukārt bērnu aprūpē piedalās visa ģimene.

Dabā surikati dzīvo apmēram 10-15 gadus. Tie sastopami Āfrikas dienvidos. Surikati ir plēsēji, kuru pamatbarība ir kukaiņi. Ēd arī skorpionus, zirnekļus, simtkājus, tūkstoškājus, ķirzakas, čūskas, sīkos zīdītājdzīvniekus, putnu olas un augu barību. Retāk apēd pa sīkam putnam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu