Ar krāšņu šovu tiek atklātas Rio olimpiskās spēles!

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar krāšņu šovu Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro naktī uz sestdienu tika atklātas Vasaras XXXI olimpiskās spēles. Mūsu valsts karogu «Maracana» stadionā ienesa divkārtējais BMX čempions Māris Štrombergs. Atklāšanas šovs norisinājās nepilnas trīs stundas un 30 minūtes.

Mūsu valsts karogs «Maracana» stadionā tika ienests aptuveni plkst.4:00 pēc Latvijas laika. Atklāšanas ceremonijā no mūsu delegācijas piedalījās 21 sportists un 17 komandas pārstāvji.

Liela intriga atklāšanas ceremonijā bija par to, kurš tās noslēgumā iedegs olimpisko lāpu, jo galvenais pretendents, leģendārais futbolists Pele neilgi pirms tam bija iedzīvojies veselības problēmās un pasākumu apmeklēt klātienē nevarēja. Līdz ar to par liesmas iedegšanu parūpējās kādreizējais maratonists Vanderlejs Kordeiru de Lima.

Pēdējos lāpas posmos piedalījās arī bijušais brazīliešu tenisists Gustavo Kuertens un basketboliste Hortēnsija Marsari.

Latvijas komanda turpināja Londonas olimpiskajās spēlēs aizsākto tradīciju, ka atklāšanas parādē izlases pirmajās rindās iet sportisti, pēc tam treneri, tehniskais un medicīnas personāls, bet kolonnu noslēdz delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers.

Štromberga vadībā stadionā iesoļoja vieglatlēti Madara Palameika, Sinta Ozoliņa, Laura Ikauniece-Admidiņa, Gunta Latiševa-Čudare, Ilona Marhele, Ariana Kira Hilborna, Zigismunds Sirmais, Rolands Štrobinders, Pauls Pujāts, Mareks Ārents, Arnis Rumbenieks, peldētāji Uvis Kalniņš, Aļona Ribakova, džudisti Jevgeņijs Borodavko, Artūrs Ņikiforenko, tenisiste Jeļena Ostapenko, burātāja Ketija Birzule, pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs, Jānis Šmēdiņš un šāvējs Dainis Upelnieks.

Gatavojoties startam, atklāšanas ceremonijā nepiedalīsies četri sportisti - šosejas riteņbraucēji Toms Skujiņš, Aleksejs Saramotins, kā arī svarcēlāji Rebeka Koha un Artūrs Plēsnieks.

Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā uzstājās vietējās zvaigznes ar jau tradicionālo, kā arī populāro mūziku un moderno repu. Tāpat neiztika bez mūsdienīgām dejām, turklāt rīkotāji atminējās arī brazīliešu aviācijas pionieri Albertu Santušu Dimānu, bet savu pēdējo izgājienu savā modeles karjerā veica slavenā Žizele Bundhena, izdarot to tieši Marakanas stadionā.

Atklāšanas ceremonijā tika pievērsta uzmanība arī pasaules klimata problēmām, aicinot cilvēkus stādīt kokus un tādējādi glābt planētu. Tas arī ir iemesls, kāpēc katrai valsts delegācijai tika uzdāvināts pa vienam koka stādam.

Valstu parādē, turpinot tradīcijas, kā pirmie stadionā iesoļoja olimpisko spēļu dzimtenes Grieķijas sportisti ar karognesēju 2004.gada Atēnu Olimpiādes čempioni burāšanā «470» klasē Sofiju Bekatoru priekšgalā.

Latvijas olimpiskajā delegācijā iekļauti 33 sportisti 13 sporta veidos: brīvajā cīņā, džudo, burāšanā, modernajā pieccīņā, peldēšanā, BMX un šosejas riteņbraukšanā, smaiļošanā un kanoe, svarcelšanā, šaušanā, tenisā, vieglatlētikā un pludmales volejbolā. Latvijas atlēti medaļu izcīņā iesaistīsies 26 sporta disciplīnās.

Riodežaneiro ir pirmā pilsēta Dienvidamerikā, kura ieguvusi tiesības rīkot olimpiskās spēles. Tomēr tā saņemt iespēju organizēt četrgades lielāko sporta notikumu mēģināja arī iepriekš - pirmo reizi tas notika, gatavojoties 1936.gada olimpiskajām spēlēm, kas tomēr notika Berlīnē. Vēlāk Riodežaneiro kā kandidātpilsēta startēja arī 2004. un 2012. gada spēlēm, tomēr tiesības organizēt olimpiskās spēles Brazīlijas metropole ieguva tikai 2009.gadā, izcīnot iespēju rīkot 31. Vasaras olimpiskās spēles 2016.gadā un apsteidzot trīs citas kandidātpilsētas - Čikāgu, Madridi un Tokiju.

Lielākās cerības Rio Latvijai saistītas ar divkārtējo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā Māri Štrombergu, pludmales volejbolistiem Aleksandru Samoilovu un Jāni Šmēdiņu, septiņcīņnieci Lauru Ikaunieci-Admidiņu, šķēpmetējiem Zigismundu Sirmo un Madaru Palameiku, cīkstoni Anastasiju Grigorjevu un svarcēlāju Artūru Plēsnieku.

Organizācijas «Gracenote» jaunākais pētījums liecina, ka Latvijas varētu izcīnīt divas sudraba un vienu bronzas medaļu: sudrabs Palameikai un pludmales volejbolistiem, bet Grigorjevai bronza.

Olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs 15 vieglatlēti: Gunta Latiševa-Čudare (400 metru skrējiens), Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, Ariana Hilborna un Valērijs Žolnerovičs (maratons), Laura Ikauniece-Admidiņa (septiņcīņa), Rolands Štrobinders, Zigismunds Sirmais, Sinta Ozoliņa, Madara Palameika, Līna Mūze (šķēpmešana), Pauls Pujāts un Mareks Ārents (kārtslēkšana), Arnis Rumbenieks (50 km soļošana), Agnese Pastare (20 km soļošana).

Latviju Riodežaneiro pārstāvēs arī Anastasija Grigorjeva (brīvā cīņa sievietēm līdz 63 kg), Aleksejs Rumjancevs (smaiļošana 200 m distancē), Dagnis Iļjins (kanoe airēšana 100 un 200 m distancē), Jevgēņijs Borodavko (džudo svarā līdz 100 kg), Artūrs Ņikiforenko (džudo svarā virs 100 kg), Jeļena Ostapenko(teniss), Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš (pludmales volejbols), Artūrs Plēsnieks (svarcelšana svarā līdz 105 kg), Rebeka Koha (svarcelšana svarā līdz 53 kg), Māris Štrombergs, Edžus Treimanis (BMX riteņbraukšana), Toms Skujiņš un Aleksejs Saramotins (grupas brauciens šosejā), Ketija Birzule (burāšana RS:X klasē), Uvis Kalniņš (peldēšana, 200 metru komplekss), Aļona Ribakova (peldēšana, 200 metru brass), Dainis Upelnieks (stenda šaušana) un Ruslans Nakoņečnijs (modernā pieccīņa).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu