Pasaulē lielākais lidaparāts veic pirmo lidojumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pasaulē lielākais lidaparāts «Airlander 10» trešdien Lielbritānijā veica savu pirmo lidojumu četras dienas pēc tam, kad iepriekšējais mēģinājums tika atcelts tehnisku problēmu dēļ.

«Airlander 10», kas daļēji ir lidmašīna un daļēji – dirižablis, pacēlās debesīs Kārdingtonas lidlaukā Anglijas centrālajā daļā, skanot skatītāju pūļa ovācijām un aplausiem. Lidojums ilga 30 minūtes.

Veiksmīgais lidojums notika vairāk nekā 85 gadus pēc tam, kad 1930.gada oktobrī no šī paša lidlauka pacēlās cits gaisa kuģis R101, kas vēlāk nogāzās Francijā. Šajā katastrofā gāja bojā 48 cilvēki, un tā praktiski izbeidza gaisa kuģu attīstību Lielbritānijā.

92 metrus garais «Airlander 10», kas sākotnēji tika izstrādāts ASV armijai kā izlūkošanas lidmašīna, var tikt izmantots arī komerciālajā sektorā, piemēram, kravu pārvadāšanai, informēja tā ražotājfirma «Hybrid Air Vehicles» (HAV).

Firma, kas raksturoja «Airlander» kā «lielāko pašlaik lidojošo lidaparātu», bija saņēmusi Lielbritānijas valdības grāntu 2,5 miljonu mārciņu (2,9 miljonu eiro) apmērā šī projekta attīstīšanai.

Saskaņā ar HAV sniegtu informāciju «Airlander» var lidot augstumā līdz 4880 metriem un sasniegt ātrumu 148 kilometri stundā. Tas ir pildīts ar hēliju, var palikt gaisā vairāk nekā divas nedēļas bez pilota un līdz piecām dienām – ar pilotu.

Pirmais lidojums bija paredzēts pagājušo svētdien, bet tika atcelts tehniskas kļūmes dēļ, kas līdz trešdienai tika atrisināta.

HAV vadītājs Stīvens Makglenans sacīja, ka šis lidaparāts ir lētāks un videi draudzīgāks nekā helikopteru tehnoloģija.

Iecere attīstīt šo lidaparātu ASV armijai izlūkošanas vajadzībām tika atmesta militārā budžeta samazināšanas dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu