Pasaulē lielākais lidaparāts nolaišanās laikā pikējis un guvis bojājumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē lielākais lidaparāts «Airlander 10» nosēšanās laikā Anglijā ietriecies zemē un guvis bojājumus, vēsta ārvalstu mediji.

92 metrus garais gaisa kuģis, kas daļēji ir lidmašīna un daļēji dirižablis, guvis bojājumus, lidojot no Kardingtonas uz Bedfordšīru Anglijā.

29 miljonus eiro vērtais lidaparāts piedzīvojis neveiksmīgu nosēšanos, kuras laikā tas ar purngalu ietriecies zemē. Piezemējoties bojāta pilotu kabīne, taču gaisa kuģa apkalpe negadījumā nav cietusi. Lidaparāta attīstītāju pārstāvji norāda, ka lidojums noritējis ļoti veiksmīgi, bet vienīgās problēmas radušās nosēšanās laikā.

Kompānija arī noraida aculiecinieku apgalvojumus, ka īsu brīdi pirms nosēšanās no lidaparāta nokarājies striķis aizskāris elektrības līniju.

Lidaparāta pirmais izmēģinājuma lidojums notika 17.augustā. Pirmais lidojums sākotnēji tika plānots 14.augustā, taču tika atcelts tehnisku iemeslu dēļ.

92 metrus garais «Airlander 10», kas sākotnēji tika izstrādāts ASV armijai kā izlūkošanas lidmašīna, var tikt izmantots arī komerciālajā sektorā, piemēram, kravu pārvadāšanai, informēja tā ražotājfirma «Hybrid Air Vehicles» (HAV).

Firma, kas raksturoja «Airlander» kā «lielāko pašlaik lidojošo lidaparātu», bija saņēmusi Lielbritānijas valdības grantu 2,5 miljonu mārciņu (2,9 miljonu eiro) apmērā šā projekta attīstīšanai.

Saskaņā ar HAV sniegtu informāciju «Airlander» var lidot augstumā līdz 4880 metriem un sasniegt ātrumu 148 kilometri stundā. Tas ir pildīts ar hēliju, var palikt gaisā vairāk nekā divas nedēļas bez pilota un līdz piecām dienām – ar pilotu.

HAV vadītājs Stīvens Makglenans sacīja, ka šis lidaparāts ir lētāks un videi draudzīgāks nekā helikopteru tehnoloģija.

Iecere attīstīt šo lidaparātu ASV armijai izlūkošanas vajadzībām tika atmesta militārā budžeta samazināšanas dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu