Rīgā taksists notriecis alni; dzīvnieks gājis bojā

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Naktī uz trešdienu kāds taksists Ziepniekkalna un Bauskas ielas krustojumā notriecis alni; nav zināms, vai tas bija tas pats alnis, kas vakar klīdis pa Purvciemu, «Facebook» raksta Rīgas mērs Nils Ušakovs.

«Kaut kāds posts mums ar tiem aļņiem. Naktī Ziepniekkalna un Bauskas ielu krustojumā taksists notrieca alni. Ar taksistu viss kārtībā, bet alnis gan vairs nebija dzīvotājs. Vai tas ir tas pats alnis, ko vakar varēja manīt Purvciemā, – pagaidām nav skaidrs. Dokumentu aļņiem nav. Bet tik un tā aļņa žēl,» norāda Rīgas mērs.

Rīgas pašvaldības policijā TVNET uzzināja, ka šorīt pulksten 5.36 Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes darbinieki saņēma izsaukumu uz Ziepniekkalna ielu. Zvanītājs ziņoja, ka pa ielu staigā alnis. Kārtības sargi nekavējoties devās uz norādīto vietu, taču brīdī, kad kārtības sargi ieradās, bija jau noticis negadījums - alnim bija uzbraucis taksometrs.

Pats taksists negadījumā nebija būtiski cietis, tādēļ uz notikuma vietu tika izsaukta Valsts policija, kā arī klīnikas «Dr. Beinerts» darbinieki.

Kad ieradās veterinārārsts, viņš konstatēja, ka dzīvnieks negadījumā ir sakropļots,

tādēļ viņam nācās dzīvnieku iemidzināt, lai pārtrauktu viņa mocības. Vēlāk notikuma vietā ieradās dzīvnieku kapsētas «Citi medību lauki» pārstāvji, kuri aizveda aļņa ķermeni apbedīšanai.

Cik zināms, šis, visticamāk, nav tas pats alnis, kurš pēdējās dienās manīts Purvciemā.

Septembris un oktobris ir aļņu riesta laiks. Tēviņi savā starpā cīnās, lai iegūtu mātītes labvēlību, tādēļ mazākie un vājākie tiek izstumti. Šie izstumtie dzīvnieki no Pierīgas mežiem uz kādu laiku var ienākt pilsētā, tomēr Rīgā uz dzīvi tie neapmetīsies, jo Rīgas meži un parki ir pārāk mazas platības, un nav jāsatraucas, ka Biķernieku mežs vai Šmerlis kļūs par to jauno mājvietu.

Ja iedzīvotājs pilsētā pamana alni, tad uzreiz ir jāzvana policijai pa tālruni 110. Tādā gadījumā policisti, sadarbojoties ar dažādiem speciālistiem, varēs mēģināt alni aizbiedēt prom no vietām, kur apkārt ir cilvēki. Ņemot vērā šā dzīvnieka izmērus, viņu nav iespējams sagūstīt. Arī trankvilizatorus lietot nav iespējams, jo to iedarbība ir pārāk lēna, līdz ar to trankvilizatori dzīvnieku drīzāk padarīs agresīvu, nevis tūlīt iedarbosies, tādēļ šādos gadījumos policisti var izmantot skaņas signālus un citas līdzīgas metodes aļņa aizbiedēšanai, informē pašvaldības policija.

Savukārt apkārtējos iedzīvotājus aicinām respektēt šo lielo dzīvnieku un saglabāt drošu distanci. Parasti alnis pret cilvēku nav agresīvs, visbiežāk, ieraugot cilvēku, tas bēg, bet, ja to izbiedē vai nokaitina, tas var kļūt agresīvs un neparedzams. Alni īpaši var izaicināt cilvēki ar suņiem.

Iepriekš ziņots, ka Rīgā ieklīdis alnis, kas, iespējams, jau atgriezies mežā un ir pazudis no to speciālistu redzesloka, kuriem tika uzdots alni mēģināt no pilsētas izdzīt.

Kā pastāstīja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, Rīgā manītais alnis pašlaik ir nozudis no Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) un pārējo pašvaldības speciālistu redzesloka.

Vidauskis uzsvēra, ka speciālisti ieteikuši «alni likt mierā» - tā kā septembris un oktobris ir aļņu riesta laiks, tad tēviņi tajā cīnās savā starpā un izstumj no sava vidus vājākos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu