Tiesa apcietinājumā patur latvieti, kurš bija devies uz Sīriju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma paturēt apcietinājumā jaunieti no Latvijas, kurš tiek turēts aizdomās par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā, žurnālistiem pastāstīja jaunieša advokāts Raitis Mediņš.

Mediņš tiesas argumentus neminēja, jo klients viņam nav atļāvis sniegt komentārus. Mediņš gan noliedza iepriekš medijos izskanējušās ziņas, ka jaunietis būtu atteicies no advokāta.

Aizdomās turēto žurnālistiem nebija iespējams ieraudzīt, jo lietu skatīja Abrenes ielas tiesu nama vienā no zālēm, kurā iespējams apcietināto ievest caur apmeklētājiem neparedzētiem gaiteņiem. Tiesas sēde ilga aptuveni stundu, ieskaitot laiku, ko tiesnesim bija nepieciešamas pavadīt lēmuma sagatavošanai.

Kriminālprocesa likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja lietā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziegumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziegumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas izmeklēšanas.

Jaunietis ir pirmais Latvijas iedzīvotājs, kurš notverts par karošanu nemierīgajā valstī. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Drošības policija (DP), kriminālprocess pret minēto personu tika sākts 2015.gada novembrī par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā.

Šovasar DP ieguva informāciju, ka minēto Latvijas pilsoni ir aizturējušas Turcijas varas iestādes, kas septembrī pieņēma lēmumu par šīs personas deportēšanu. Pēc deportācijas no Turcijas DP konvojēja aizdomās turēto uz Latviju, kur viņš tika aizturēts. Aizdomās turētajam kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums.

DP neatklāja aizdomās turētās personas vārdu un pat dzimumu, taču apliecināja, ka šobrīd DP lietvedībā ir trīs kriminālprocesi par Latvijas iedzīvotāju iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā. LETA jau vēstīja, ka viena no personām, kurai inkriminēts šis noziegums, ir bijušais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Oļegs Petrovs, kurš iepriekš uzsaukumā internetā atbalstīja teroristu uzbrukumus Francijai un slavināja džihādu.

Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās neoficiālās informācijas, aizturētā persona ir kāds Mārtiņš, par kura došanos uz Sīriju pagājušā gada rudenī vēstīja raidījums «De facto». Mārtiņš esot diezgan noslēgts jaunietis no Brocēniem, kurš labi pratis angļu valodu, daudz laika pavadījis internetā un, mācoties 12.klasē, reģistrējies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu