Mediķu arodbiedrības protestā pie FM pulcējušies ap 60 cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Mediķu arodbiedrības protesta akcijā «Zaļās nāves paklājs» pie FM pulcējušies ap 60 cilvēku. Akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka valdības sagatavotais nākamā gada budžeta projekts neatbilst starptautisko organizāciju ieteikumiem par neatliekamu un būtisku veselības aprūpes pieejamības uzlabošanu Latvijā.

Protesta dalībnieki tērpušies baltos mētelīšos un rokās turēja zaļus un melnus balonus. Viņi ik pa laikam sauca «Portfeli, nāc ārā!», gaidot, kad finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uz Saeimu nesīs budžeta portfeli. Pirms plkst.10

ministre budžeta portfeli aiznesusi uz Saeimu, pat neapstājoties un neaprunājoties ar mediķiem.

Pie FM novietots zaļš paklājs un uzstādīti vairāki krusti, kā arī apklātas gultas, uz kurām virsū uzlīmēti uzraksti «Zaļā nāve». Zem palagiem izskatās, ka guļ cilvēki. Ik pēc mirkļa pie FM durvīm pieklauvē «Zaļā nāve» ar izkapti. Kārtību uzrauga vairāki tiesībsargi, kā arī apsardzes firma «Strong».

Pēc brīža ministre gan žurnālistiem norādīja, ka saprot mediķus, kuri šobrīd «izliek savu sāpi»,

tomēr jau nākamgad veselības aprūpei un reformu īstenošanai ir piešķirti vairāk nekā 60 miljoni eiro reformas īstenošanai, rindu mazināšanai, kā arī atalgojuma palielināšanai. Ministre uzskata, ka valdība no savas puses ir darījusi visu, kas ir bijis tās spēkos, lai nodrošinātu gana lielu finansējumu arī veselības nozarei.

«Es domāju, ja mēs labi parādīsim, ka protam veselības nozari sakārtot, un gudri izmantosim šos piešķirtos līdzekļus. Tad nākamajos gados, nākamajos divos gados būs daudz vieglāk un arī izmantotais finansējums būs stipri lielāks,» sacīja finanšu ministre.

Finanšu ministre žurnālistiem pēc budžeta iesniegšanas Saeimā pauda pārsteigumu, ka protesta akcijas dalībnieki nevēlējās ar viņu runāt. «Jā, es patiešām biju pārsteigta, ka protesta akcijas dalībnieki neizrādīja aktīvu iniciatīvu parunāties ar mani vai veselības ministri! (..) Tas atgādināja vairāk tādu akciju, kurā vēlējās pievērst uzmanību,» sacīja Reizniece-Ozola.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) žurnālistiem norādīja, ka iepriekš, kad notika mediķu arodbiedrības pikets pie Saeimas, esot uzdots atbildīgajiem ministriem un komisiju vadītājiem ar akcijas pārstāvjiem apsēsties pie sarunu galda, taču arodbiedrības vadītājs Valdis Keris no šādas iespējas esot atteicies.

«Manā divus gadus ilgajā pieredzē, vadot Saeimu, tas bija pirmais gadījums, kad protestētāji nevēlas nākt risināt lietišķi sarunu,» uzsvēra Mūrniece.

Kopā ar Reiznieci-Ozolu no FM iznāca arī veselības ministre Anda Čakša. Viņa sacīja, ka bija ieradusies uz protestu, jo tā ir viņas nozare. Čakša sacīja, ka, pirmkārt, viņa iestājas par pacientiem, tomēr pacientiem nebūs labi, ja nozarei nebūs labi.

Veselības ministre sacīja, ka nākamā gada budžetā līdzekļi paredzēti minimālās algas celšanai un reformu veikšanai, «kuras būs pietiekami sāpīgas», jo ir jārunā par pakalpojuma kvalitāti un pakalpojuma tīkla izveidi, proti, par slimnīcu tīkla optimizāciju. «Zinot, ka tas jau būs sāpīgi, man ir jārunā ar nozari un ir jābūt pārliecinātai, ka mēs varēsim to iznest,» sacīja veselības ministre.

Taujāta, vai pēc tikšanās ar finanšu ministri veselības aprūpes budžets plānots tādā pašā apmērā, Čakša atbildēja apstiprinoši, tomēr piebilda, ka šis ir lielākais veselības aprūpes budžeta pieaugums pēdējos gados.

Akcija rīkota laikā, kad finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uz Saeimu svinīgi nesa nākamā gada budžeta portfeli.

«Līdz ar to valdība gatavojas turpināt valsts izmērdēšanas politiku. Tas ļoti patīk «Zaļajai nāvei», tāpēc viņa svinīgi godinās budžeta portfeļa nesēju kā savu labāko draudzeni - tautas dzīvības nīcinātāju,» norāda arodbiedrībā.

Akcijas sākums paredzēts plkst.9. Tomēr finanšu ministre bija paredzējusi portfeli uz Saeimu nest jau plkst.8.30. Kā norādīja arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, līdz ar to akcijas sagatavošana sākusies jau plkst.8.

Keris gan atzīmēja, ka arodbiedrība cerēja, ka FM ieklausīsies un ņems vērā, ka akcija paredzēta plkst.9, nevis mēģinās «aizlavīties» ātrāk.

Tāpat, lai aizstāvētu pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, LVSADA pārstāvji kopā ar «Tautas dzīvību» plkst.12 iesniegs Saeimā prasību, lai cilvēka dzīvība bez vilcināšanās un atrunām kļūst par prioritāti ne tikai politiķu vārdos, bet arī darbos. To parakstījuši 7000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu