Vairāki desmiti Japānas politiķu apmeklējuši pretrunīgi vērtēto Jasukuni svētnīcu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki desmiti Japānas parlamenta deputātu, kā arī viens valdības ministrs otrdien apmeklējuši pretrunīgi vērtēto Tokijas Jasukuni svētnīcu, kur tiek godināta kritušo karavīru piemiņa, tostarp vairāki kara noziedznieki.

Svētnīcā kopā ieradušies apmēram 80 politiķi. Ziņu aģentūra «Ķyodo» vēsta, ka to vidū esot arī Japānas veselības, darba lietu un labklājības ministrs Jasuhisa Šiozaki.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe nosūtījis svētnīcai dāvanu, bet nolēmis to personīgi neapmeklēt.

Svētnīcā tiek godāti miljoni Japānas karavīru, tomēr to vidū ir arī par kara noziegumiem pēc Otrā pasaules kara notiesāti 14 augsta ranga virsnieki un politiski darbinieki.

Svētnīca gadu desmitiem bijis saspīlējuma avots Japānas attiecībās ar kaimiņvalstīm, kuras 20.gadsimta pirmajā pusē cieta no Japānas agresijas un koloniālisma.

Augsta ranga Japānas politiķu viesošanās svētnīcā ik pa laikam izraisa nosodījumu Pekinā un Seulā.

Abe 2013.gadā apmeklēja Jasukuni svētnīcu, par ko izpelnījās arī ASV kritiku. Kopš tā laika premjerministrs svētnīcu nav apmeklējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu