Bīstamie atkritumi nonāk Kurzemes mežos?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portāla TVNET rīcībā nonākusi informācija, ka bīstamo atkritumu poligonā Brocēnu novada «Dūmiņos» pieļauj azbesta putēšanu, apdraudot iedzīvotāju veselību. Savukārt Valsts vides dienestā TVNET norādīja, ka pavasarī tika pārbaudīta sūdzība, ka poligona apkaimē izgāzti atkritumi. Dienests sācis administratīvo lietvedību par atkritumu izgāšanu tam neparedzētā vietā, kā arī uzdots tos izvest. Lietas izskatīšana paredzēta 5.decembrī. Vienlaikus dienestā apgalvoja, ka azbestu saturošie atkritumi tiekot attiecīgi apglabāti un putekļi gaisā nenonākot.

Lasītāji nobažījušies

TVNET lasītāji ziņo, ka bīstamo atkritumu poligonā Brocēnu novada «Dūmiņos» tiek rupji pārkāpti azbestu saturošu atkritumu apsaimniekošanas noteikumi,

ļaujot gaisā nonākt azbesta putekļiem, kas ir kancerogēni un apdraud divu kilometru attālumā esošo Brocēnu iedzīvotāju veselību.

Lai gan saņemtā azbestu saturošo atkritumu apsaimniekošanas atļauja paredz, ka to transportēšana un apglabāšana notiek slēgtos iepakojumos, tomēr tas netiek ievērots un azbesta putekļi brīvi pārvietojas gaisā.

Foto: Kadrs no video

Jau vairākas reizes esot konstatēts, ka poligona teritorijā brīvi uz zemes nobērtas šīfera atliekas, kurām pāri brauc autotransports, tās sasmalcinot.

Azbesta putekļi vējā brīvi pārvietojas pa gaisu, tie nav izolēti polipropilēna maisos,

nav apglabāti maisos zem speciāla izolējošā seguma, kas jādara katru dienu saskaņā ar atļauju.

Poligonu apsaimnieko SIA Viduskurzemes AAO, kas, iegādājoties nekustamo īpašumu Brocēnu novada «Dūmiņos», garantēja, ka azbestu saturošo atkritumu transportēšana un apglabāšana notiks slēgtos iepakojumos, kas savukārt līdz minimumam samazina kaitīgo vielu emisijas iespējamību gaisā, un azbesta šķiedru emisijas iespējamība tiks novērsta, ik dienas atkritumus apberot ar minerālu materiālu (mālainas smilts) kārtu. Tāpat viņi apņēmās nodrošināt, ka azbesta putekļi no poligona netiks iznesti un tie nenokļūs attālākās teritorijās ar atkritumu piegādātāju transportlīdzekļiem. Arī tas netiek nodrošināts, lasītāji ziņo.

Noteikumu neievērošana esot konstatēta vairākkārt

Šo noteikumu neievērošana konstatēta vairākkārt – šovasar tas pat nofilmēts.

Arī 1.novembrī vides aizstāvji nofilmēja, kā poligona teritorijā brīvi uz zemes nobērtas šīfera atliekas, kurām pāri brauc autotransports, tās sasmalcinot.

Bīstamo atkritumu apsaimniekošanas noteikumu ievērošanu uzrauga Valsts vides dienests, tomēr līdz šim tas nav izteicis nekādas pretenzijas par poligona darbību, lasītāji vēstī.

Foto: Kadrs no video

Paredzēti bargi sodi

Viņi zināja, ka par bīstamo atkritumu apsaimniekošanas noteikumu neievērošanu ir paredzēti bargi sodi. Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss juridiskajām personām par azbesta atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu paredz sodu no 280 līdz 1400 eiro. Ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm, par to ir paredzēta arī kriminālatbildība – pat līdz četriem gadiem cietumā.

Azbests, kas padomju gados tika plaši izmantots būvniecībā, īpaši jumta šīferī, ir atzīts par ļoti kaitīgu un kancerogēnu materiālu - tas izraisa ļaundabīgus audzējus!

Īpaši azbests ir kaitīgs, to ieelpojot.
Foto: Kadrs no video

Ne pirmā sūdzība

Savukārt Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča portālam TVNET skaidroja, ka dienesta Liepājas reģionālā vides pārvalde jau maijā pārbaudīja anonīmu sūdzību par to, ka Brocēnos, «Dūmiņu» poligona apkaimē, purvainā vietā izgāzti atkritumi. Vides inspektori veica pārbaudi 23.maijā pēc sūdzības saņemšanas, kā arī 18.oktobrī, lai pārbaudītu, vai atkritumi ir izvesti.

Inspektoriem nebija viegli atrast tobrīd atsūtītajās fotogrāfijās uzņemtās vietas, jo pēc tajās redzamajiem kokiem varēja secināt, ka pagājis jau ilgāks laika sprīdis kopš to uzņemšanas.

Viņa norādīja, ka arī šajā lasītāja sniegtajā informācijā redzamās fotogrāfijas ir uzņemtas pavasarī un nāk no divām dažādām vietām. Viena no tām ir mežā, bet otru dabā inspektoriem tā arī neizdevās atrast.

Bukleviča atzīmēja, ka arī kopš to tapšanas laika ir notikušas ievērojamas pārmaiņas.

Tāpat viņa piebilda, ka nevienā no fotogrāfijām nav redzami azbestu saturoši atkritumi, līdz ar to tās var uzskatīt par ilustrējošām fona bildēm.

Sāk administratīvā pārkāpuma lietvedību

Liepājas reģionālās vides pārvaldes inspektori ir bijuši pārbaudēs un ir sākta administratīvā lietvedība par atkritumu izgāšanu tam neparedzētā vietā, kā arī uzdots tos izvest. Administratīvā pārkāpuma lietvedība ir sākta 23.maijā, kad vides inspektori konstatēja pārkāpumu. 7.novembrī tika sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, bet

administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana paredzēta 5.decembrī.

23.maijā ar pārbaudes aktu tika uzdots izvest atkritumus līdz 20.jūnijam. Tad pēc pašvaldības lūguma termiņš pagarināts līdz 1.oktobrim. Pašvaldība lūdza vēl vienu termiņa pagarinājumu, bet inspektori to neakceptēja.

Bukleviča atzīmēja, ka pēc pārbaudes, ko vides inspektori veica 18.oktobrī, atkritumu izvešana ir aktualizējusies. Kur atkritumi ir izvesti, dienests redzēs pēc iesniegtajām pavadzīmēm 5.decembrī lietas izskatīšanas laikā.

Fakts, ka atkritumi noteiktajā termiņā netika izvesti, tiks ņemts vērā, nosakot administratīvā soda apmēru.

Dienesta Liepājas reģionālā vides pārvalde uzsvēra, ka administratīvā pārkāpuma lietvedība ir ierosināta pret Brocēnu novada domi, nevis uzņēmumu. Tā kā administratīvais sods ir sankcija, tad lietas izskatīšanas laikā nekādas sankcijas nav piemērotas.

Foto: Kadrs no video

Putekļi gaisā nenonākot

Vides dienestā norādīja, ka «Dūmiņu» poligonā tiek apglabāti vairāk nekā 15 dažāda veida inertie atkritumi, tai skaitā arī azbestu saturoši. Taču tie ir attiecīgi apglabāti, pārsedzot ar grunti, un putekļi gaisā nenonāk.

Uz TVNET jautājumu, vai tagad var apgalvot, ka poligona apkaimē vairs neizgāž kaitīgus atkritumus, azbestu saturošie atkritumi ir atbilstoši un droši apglabāti un to putekļi vairs nenonāk gaisā, kaitējot vietējiem iedzīvotājiem, Bukleviča atbildēja: «Ja runājam par konkrēto gadījumu, tad jāuzsver, ka

dienesta Liepājas reģionālās vides pārvaldes pārbaudēs netika konstatēti bīstamie atkritumi.

Savukārt poligonā azbestu saturošie atkritumi, kā to minējām jau iepriekš, ir apglabāti atbilstoši prasībām - apbērti ar grunts slāni, un azbesta putekļi gaisā nenonāk.»

Vai Vides dienests paturēs šo uzņēmumu savā redzeslokā?

«Nākamā gada pārbaužu plāns vēl tikai top, līdz ar to Liepājas reģionālā vides pārvalde nevar atbildēt par nākamo plānoto pārbaudi poligonā «Dūmiņi» konkrēti, savukārt poligona apkārtnes pārbaude netiek plānota, jo pārbaudīti tiek tikai piesārņojošās darbības veicēji.

Tajā pašā laikā ir iespējama neplānota pārbaude gan poligonā, gan tā apkārtnē un citās vietās,

ja Liepājas reģionālajai vides pārvaldei radīsies pamatotas aizdomas par vides aizsardzības prasību pārkāpumiem vai gadījumā, ja tiks saņemtas sūdzības. «Dūmiņu» poligons nepārtraukti ir Liepājas reģionālās vides pārvaldes uzmanības lokā,» Vides dienesta pārstāve apgalvoja un piebilda, ka dienesta iepriekš sniegtie komentāri attiecas tikai uz pārbaudēm, kas tika veiktas poligona apkaimē, reaģējot uz sūdzību.

Foto: Kadrs no video

Aicina iedzīvotājus būt aktīviem

Valsts vides dienesta darbiniece aicināja iedzīvotājus arī turpmāk informēt par pamanītajām nekārtībām, izmantojot mobilo aplikāciju VidesSOS. Tā ir iespēja savā mobilajā tālrunī fiksēt ieraudzīto pārkāpumu, turklāt šādā gadījumā būs redzamas arī notikuma vietas precīzas koordinātes un laiks, un reģionālās vides pārvaldes inspektors varēs operatīvi to pārbaudīt, līdz ar to iespējamā pārkāpuma konstatācija un arī novēršana notiks daudz īsākā laikā.

Savukārt uzņēmumā Viduskurzemes AAO nereaģēja uz TVNET lūgumu komentēt lasītāju sūdzības.

Foto: Publicitātes

Bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieks Oskars Vizbulis TVNET sacīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija neiejaucas Valsts vides dienesta darbībā, it sevišķi apstākļos, kad process ir aktīvs. Iejaukšanos padotības iestādes darbā varētu uzskatīt par ietekmēšanu.

Vienlaikus Vizbulis norādīja, ka bīstamo atkritumu jomas sakārtošanā ministrija rīkojas dažādās Latvijas vietās, piemēram, Salaspilī un Olainē.

Protams, Latvijā ir daudz piesārņotu vietu, taču līdzekļi to sakopšanai ir ierobežoti,

ministra padomnieks teica un piebilda, ka vides joma ir viena no ministrijas prioritātēm un tai pievērš lielu uzmanību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu