Francijā notiek konservatīvo nometnes priekšvēlēšanu otrā kārta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijā svētdien notiek konservatīvo nometnes priekšvēlēšanu otrā kārta, kurā jānoskaidro, kurš no diviem bijušajiem premjerministriem - Fransuā Fijons vai Alēns Žipē - kļūs par Republikāņu partijas kandidātu 2017.gada pavasarī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Pirms nedēļas notikušajā priekšvēlēšanu pirmajā kārtā lielāko balsu skaitu - 44,1% - negaidīti ieguva Fijons, atstājot aiz sevis gan Žipē ar 28,6% balsu, gan bijušo valsts prezidentu Nikolā Sarkozī ar 20,7% balsu, lai gan vēl dažas dienas pirms balsojuma sabiedriskās domas aptaujas vedināja prognozēt, ka otrajā kārtā sacentīsies Žipē un Sarkozī.

Otrā kārta bija nepieciešama, jo pirmajā kārtā neviens no septiņiem kandidātiem neieguva vismaz 50% balsu.

Kā liek domāt šonedēļ publiskota aptauja, ko veicis Francijas Sabiedriskās domas institūts (IFOP) sadarbībā ar uzņēmumu «Fiducial», otrajā kārtā ar lielu balsu vairākumu uzvarēs 62 gadus vecais Fijons, kurš aizstāv sociāli konservatīvus uzskatus, bet vienlaikus iestājas par liberālām ekonomiskām reformām un attiecību uzlabošanu ar Krieviju.

Republikāņu partijas priekšvēlēšanās var piedalīties arī tie Francijas vēlētāji, kas nav partijas biedri. Viņiem tikai jāparaksta paziņojums, ka viņi atbalsta republikāņu pārstāvētās vērtības.

Francijas prezidenta vēlēšanas paredzētas aprīlī. Ņemot vērā šķelšanos kreiso vidū un pašreizējā sociālistu prezidenta Fransuā Olanda lielo nepopularitāti, visticamāk, vienam no konservatīvo pretendentiem prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā nākamā gada maijā nāksies stāties pretī galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līderei Marinai Lepēnai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu