Grieķijā notiek ģenerālstreiks pret budžeta tēriņu samazināšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas vadošās arodbiedrības ceturtdien sākušas ģenerālstreiku, kas paralizējis vairākus būtiskus sektorus, protestējot pret plānotajiem algu samazinājumiem un papildu nodokļiem.

24 stundu streikā pret starptautisko aizdevēju rosinātajiem priekšlikumiem, par kuriem Grieķijas parlamentam paredzēts balsot nedēļas nogalē, piedalījušies ierēdņi, banku darbinieki, tirdzniecības flotes jūrnieki, dzelzceļa darbinieki un valsts nodarbinātie mediķi.

«Mēs reaģējam uz apspiedošo taupību, nabadzību un trūkumu (..) atkal mēs saskaramies ar [aizdevēju] absurdajām prasībām,» paziņoja vadošā arodbiedrība GSEE.

Žurnālisti vienas dienas streiku rīkoja trešdien.

Starptautiskie aizdevēji vēlas, lai Grieķija reformē savus darba likumus, samazinot streiku iespējas un atvieglojot darbinieku atlaišanu.

Svētdien parlamentā gaidāms arī balsojums par nākamā gada budžetu, kurā paredzēti papildu ieņēmumi no nodokļiem par automašīnām, fiksētā telefona pakalpojumiem, maksas televīzijas, degvielas, kafijas, tabakas un alus.

Nākamgad arī paredzēts par 5,7 miljardiem eiro samazināt tēriņus algām un pensijām.

Arodbiedrības arī saniknojuši valdības plāni iegūt vairāk nekā divus miljardus eiro no privatizācijas, tostarp 1,2 miljardus eiro no privāto lidostu pārdošanas.

Citas arodbiedrību demonstrācijas ceturtdien gaidāmas Atēnās un citās lielākajās Grieķijas pilsētās.

Eiropas Savienības (ES) aplēses liecina, ka pēc trīs starptautiskās palīdzības programmām Grieķijas valsts parāds šogad sasniegs 315 miljardus eiro jeb 180% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Grieķija otrdien noraidīja spiedienu pagarināt taupības pasākumus pēc 2018.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu