Video: nolaišanās uz Saturna pavadoņa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

1997.gada 15.oktobrī no Kanaveralas raga kosmosā devās nesējraķete ar ļoti vērtīgu kravu - NASA lidaparātu Cassini, kura galvenā misija bija Saturna, tā gredzenu un pavadoņu izpēte.

Kad Cassini 2004.gada nogalē sasniedza galamērķi, no tā atdalījās Eiropas Kosmosa aģentūras izstrādātais Huygens lidaparāts, kam savukārt bija jānolaižas uz Saturna lielākā pavadoņa - Titāna. Huygens no Cassini atdalījās 2004.gada 24.decembrī un sāka 20 dienas ilgu patstāvīgu lidojumu Titāna virzienā. Arī šo ceļojumu būtu interesanti pavērot datoru un televizoru ekrānos, tomēr tieši ieiešanu Titāna biezajā atmosfērā un nolaišanos uz virsmas NASA tagad atzīmē ar īpašu video. Tas publiskots par godu vēsturiskā brīža divpadsmitajai gadadienai.

Nolaišanās laikā, kas ilga 2,5 stundas, Huygens veica Titāna atmosfēras ķīmiskā sastāva analīzi, vēju mērījumus, kā arī uzņēma simtiem fotoattēlu, kuri zinātniekiem un kosmosa izpētes entuziastiem beidzot atklāja, kas slēpjas aiz biezās dūmakas, kura ieskauj lielāko no Saturna mēnešiem.

Zinātnieki jau paredzēja, ka uz Titāna ir milzīgi ogļūdeņražu krājumi, tādēļ Huygens korpuss bija veidots tā, lai spētu peldēt. Titāna vēlāka izpēte gan pierādīja, ka ogļūdeņraži tā virsmu neklāj pilnībā, bet krājas ezeru un jūru rezervuāros, un kosmiskā objekta virsma lielā mērā atgādina izžuvuša ezera gultni ar ūdens ledus gabaliem. Tos, kā arī kalnus, ielejas un liecības par kādreiz plūdušām ogļūdeņražu upēm, var redzēt NASA video.

Jāpiebilst, ka Huygens zondei visi nolaišanās laikā iegūtie fotoattēli un dati Cassini bija jānosūta iespējami ātri, jo NASA lidaparāts strauji tuvojās Titāna horizontam un dažu minūšu laikā sakari starp Huygens un Cassini pārtrūka uz visiem laikiem. Tas notika 2005.gada 14.janvārī, un Huygens misija līdz ar to arī noslēdzās. Huygens joprojām ir zonde, kas uz cita kosmiska objekta nosēdināta vistālāk no Zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu