Rīgā veidos atkritumu izvešanas monopolu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvākajos gados rīdzinieku maksa par atkritumu izvešanu palielināsies. To paredz šodien Rīgas domes pieņemtais atkritumu apsaimniekošanas plāns, kas šajā nozarē sola izveidot monopolu tuvākajiem 20 gadiem. Konkurences padomē atzīst – ietekmēt šo lēmumu nevaram.

Ja līdz šim Rīgā katrs namīpašnieks vai namu apsaimniekotājs varēja izvēlēties sev piemērotāko atkritumu apsaimniekošanas operatoru no vairākiem tirgū strādājošajiem, tad

jau tuvākajā laikā šo sistēmu plānots mainīt. Drīzumā Rīgā ar atkritumu savākšanu darbosies tikai viena – centralizēta kompānija.

Šādu risinājumu pašvaldībai kā piemērotāko ieteikuši konsultanti, lai pilsētā iedzīvinātu atkritumu šķirošanu. Tas paredz, ka Rīgas dome uz 20 gadiem veidos kopuzņēmumu ar privo komersantu, kam būs ekskluzīvas tiesības atkritumu savākšanā. Tas ļaušot uzlabot atkritumu savākšanas infrastruktūru, vismaz sākotnēji cenas kāpšot. Tāpēc diskusijas pirms balsojuma par plānu bija īpaši asas.

Vjačeslavs Stepaņenko, RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs (GKR): - Daži te baidās no vārda «monopols». Es pateikšu vēlreiz - «monopols», «monopols». Vai tiešām tik briesmīgi, ka vienā teritorijā – Rīgas pašvaldībā būs vienots tarifs, ko maksās iedzīvotāji gan Bolderājā gan Ķengaragā?

Iespējamajā tarifu pieaugumā pašvaldības koalīcija vainoja valdību, norādot uz drīzumā gaidāmo dabas resursu nodokļa pieaugumu. Šādas sistēmas izveide šo pieaugumu ļaušot kompensēt. Opozīciju gan tas nepārliecināja.

Nils Josts, Rīgas domes deputāts («Vienotība»): - Es aicinu Rīgā novērst 20 verdzības gadus. Mūsu rīcībā nav līguma projekta par privātā partnera saistībām, naudas prasībām. Mums stāsta, ka tarifs pieaugs, par cik kritīs, par cik, bet ja nu nekritīs? Ko darīs rīdzinieks? Neko nedarīs!

Balsojumā pārsteigumu nebija un atkritumu apsaimniekošanas reforma tika apstiprināta. Satraukta par pieņemto lēmumu ir Konkurences padome.

Skaidrīte Ābrama, Konkurences padomes priekšsēdētāja: - No 119 pašvaldībām pusē ir savi apsaimniekotāji. Ja tagad šo tirgu noslēdz uz 20 gadiem, tad kāda tur vairs konkurence, kas te var pastāvēt? Labums no monopolista ir tikai pašam monopola veidotājam, jo tas var rīkoties ar izmaksām, kvalitāti sniegt tādu, kādu pats grib. Patērētāja intereses aizvirzās citā plānā.

Ābrama atzīst - šobrīd likums padomei liedz vērsties pret pieņemto Rīgas pašvaldības lēmumu. Vienlaikus padome par saviem secinājumiem informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, kurai ir tiesības apturēt atkritumu apsaimniekošanas plānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu