Pretorijā uzliesmo pret imigrantiem vērsti protesti

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policijai Dienvidāfrikas galvaspilsētā nācās piektdien pielietot trokšņa granātas, gumijas lodes un ūdensmetēju, lai apvaldītu kārtējos pret imigrantiem vērstos protestus.

Neapmierinātība pret ieceļotājiem no citām Āfrikas valstīm Dienvidāfrikā jau daudzkārt izvērtusies vardarbīgos grautiņos. Imigranti tiek vainoti darbavietu atņemšanā vietējiem, starp kuriem bezdarba līmenis pārsniedzis 25%. Viņi tiek vainoti arī narkotiku tirdzniecībā un citos noziegumos.

Pret imigrantiem vērstās nekārtībās 2015.gadā Durbanā un tās apkārtnē tika nogalināti vismaz seši cilvēki, bet 2008.gadā līdzīgi nemieri prasīja aptuveni 60 dzīvību.

Policija piektdien centās norobežo protestētājus no ārvalstniekiem, kas arī bija izgājuši ielās, lai paustu savu satraukumu par nesenajiem uzbrukumiem imigrantiem.

Policijas komisārs Homotso Falane pavēstīja, ka pēdējo 24 stundu laikā aizturēti 136 cilvēki.

Tikmēr Nelsona Mandelas fonds nosodījis varasiestādes, kas atļāvušas rīkot «naida gājienu».

Savukārt prezidents Džeikobs Zuma aicinājis dienvidafrikāņus nevainot visos noziegumos imigrantus.

«Daudzi citu valstu pilsoņi, kas dzīvo Dienvidāfrikā, ir likumpaklausīgi un dod pozitīvu ieguldījumu valsts ekonomikā,» uzsvērts prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā. «Nav pareizi visus ārvalstniekus uzskatīt par narkotiku izplatītājiem un cilvēku kontrabandistiem.»

Tajā pašā laikā Zuma atzinis, ka ir uzņēmumi, kas nodarbina nelegālos imigrantus, un apsolījis, ka varasiestādes vērsīsies pret tiem darbadevējiem, kas turpinās piekopt šādu bīstamu praksi, kuras rezultātā vietējie tik noskaņoti pret ārvalstniekiem.

Neskatoties uz augsto bezdarbu, Dienvidāfrika joprojām ir viena no kontinenta lielākajām ekonomikām, kas piesaista citu nabadzīgāko Āfrikas valstu pilsoņus.

Tajā pašā laikā, pastiprinoties pret imigrantiem vērstajiem noskaņojumiem, statistikas dati liecina, ka ārvalstīs dzimušo cilvēku skaits Dienvidāfrikā ir sarucis.

Pagājušajā gadā publicētajā valdības ziņojumā teikts, ka ārvalstīs dzimušo personu skaits laikā no 2011.gada valstī samazinājies no 2,2 miljoniem līdz 1,6 miljoniem, kamēr Dienvidāfrikas iedzīvotāju kopskaits pārsniedz 55 miljonus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu