Necerēta veiksme: Sjerraleonē atrod gigantisku 706 karātu dimantu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Milzīgo dārgakmeni atrada mācītājs Emanuels Momohs – viens no tūkstošiem cilvēku, kuri strādā neformālajā dārgakmeņu ieguves sektorā dimantiem bagātajā Kono reģionā, ziņo Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Valdība plāno veikt atklātu izsoli, lai nestu labumu gan sabiedrībai, gan valstij. «Saņemot dimantu, prezidents Koroma pateicās raktuvju priekšniekam un darbiniekiem, ka tas netika kontrabandas ceļā izvests no valsts,» paziņoja prezidenta kanceleja.

Reģions, kur dimants tika atrasts, ir tas pats, kur savulaik par paverdzināšanu un dimantu kontrabandu apsūdzētais ASV-Beļģijas biznesmenis Maikls Desadēlers esot veicis savu noziedzīgo darbību. Viņš mira cietumā, tā arī nesagaidījis tiesas prāvu.

Sjerraleones dimantiem nāk līdzi bēdīga slava, proti, tos dēvē par «asiņainajiem dimantiem», jo deviņdesmitajos gados ar to tirdzniecību tika finansēts pilsoņu karš. Sjerraleones nemiernieki atļāva tirgotājiem izmantot dimantu raktuves un ar kuģiem caur Libēriju nogādāt tos ārzemēs.

Pilsoņu karā bojāgājušo skaits tiek lēsts ap 120 000 cilvēku, padarot to par vienu no nāvējošākajiem konfliktiem Āfrikas nesenajā vēsturē.

Valdība cenšas izskaust dimantu pārrobežu tirdzniecību, lai pārliecinātu ārzemju investorus, ka «asiņaino dimantu» bizness ir pagātne.

Eksperti apstiprinājuši, ka atrastais dimants ir vērtējams kā viens no lielākajiem. 2015. gadā Botsvānā tika uziets 1111 karātu dimants, kas bija vērtīgākais atradums vairāk nekā gadsimta laikā.

«The Telegraph» raksta: industrijas analītiķi uzskata, ka atrastais dimants varētu būt 13. lielākais neslīpētais dimants, kāds jebkad uziets. Tiklīdz būs noteikta tā vērtība, to pārdos atklātā izsolē. Pagājušomēnes Londonā 813 karātu dimants tika pārdots par 51 miljonu mārciņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu