Aizbrauc un nenožēlosi: brīvdiena skaistajā Likteņdārzā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Likteņdārzs ir vieta, kur satiekas pagātne, tagadne un nākotne. Gan cilvēka, gan valsts. ​Satiekas, lai dotu mierinājumu pagātnei, spēku šodienai un iedvesmotu piepildīt savus sapņus nākotnē. Likteņdārzs ir skaists galamērķis, kurp doties pavadīt brīvdienu, par to pārliecinājāmies arī mēs, TVNET. Skaties video!

Likteņdārzs ir veidots kā visas latviešu tautas kopīga dāvana Latvijas Republikas 100.gadu jubilejā, 2018.gada 18.novembrī. Dārzs ir 20.gadsimtā politisku iemeslu dēļ cietušo latviešu piemiņas vieta, kas simboliski stāsta, kāda ir bijusi maksa par latviešu tautas brīvību un neatkarīgu valsti.

Projekta realizācija un pirmie darbi Likteņdārzā sākti 2008. gadā, radot ābelīšu alejas ceļu, 2009. gadā tapis salas perimetrālais ceļš. 2010. gadā sākta un 2011. gada turpināta dārza centrālās daļas - amfiteātra - būvniecība. 2012. gada galvenais darbs ir Skatu terases būvniecība. 2014. un 2015. gadā izbūvēti Daugavas krasta nostiprinājumi un apmeklētāju autostāvvieta.

Ko darīt Likteņdārzā?

Amfiteātris

Amfiteātris
Amfiteātris Foto: Jānis Škapars/TVNET

Amfiteātris ir Likteņdārza sirds, kas simboliski nodala dārza pagātnes daļu no nākotnes daļas. Ozolu godasardzes ieskauts, šeit strāvo Likteņdārza spēka kodols. Amfiteātris sevī koncentrē ābeļu alejas ziedošo mīlestību, akmeņu krāvumu bezgalīgo mieru un ziedojuma akmens spēku.

Amfiteātri apvij pelēko akmeņu krāvums «Sirmais saulriets», ko veido vairāk nekā 50 000 laukakmeņu, kurus savu tuvinieku un dzimtas piemiņai atveduši Latvijas iedzīvotāji. Katrs dārza apmeklētājs joprojām ir aicināts vest uz šejieni savu laukakmeni.

Amfiteātra godasardzi – 37 ozolus – stādījušas 66 Latvijas pašvaldības, veltot tos sava novada politiski represēto piemiņai.

Ūdens kanāls, kas apvij amfiteātri, simbolizē cietušo cilvēku izlietās asaras un ticību, ka pagātnē notikušais vairs nekad neatkārtosies. Lai nokļūtu Likteņdārza sirdī, ir jāļauj upei veldzēt prātu un sirdi ar bezgalīgo un mierinošo ūdens plūdumu. Amfiteātrī 18. novembrī kopā varam vērot skaistu izrādi dabā – saulrietu virs Daugavas.

Likteņdārza amfiteātrī kopš 2009. gada notiek Latvijas Televīzijas ziedojumu akcijas «Top Latvijas Likteņdārzs!» koncerti un citi pasākumi.

Skatu terase

Skatu terase
Skatu terase Foto: Jānis Škapars/TVNET

Skatu terase veidota harmonijā ar Kokneses pussalu, izceļot tās reljefu. Tā ir vieta, kurā izjust laika plūdumu un rast spēku, lūkojoties likteņupē – no terases paveras gleznains skats pār Daugavu uz Kokneses luterāņu baznīcu.

Skatu terase ir viens no mīlestības visvairāk piepildītajiem objektiem – to kā laulību ceremonijas vietu iecienījuši jaunie pāri. Ēkas koncepcija pielāgota krasta aprisēm – takas, pa kurām nonāk terasē, un soliņi pāraug ēkā. Savukārt uz pašu terasi ved divi ceļi, kas vijas divos līmeņos – viens stiepjas uz Daugavu, bet otrs – saplūst ar ēku un ļauj nokļūt uz skatu terases jumta.

Likteņdārza ainavu arhitekts Shunmyo Masuno savā projektā skatu terasi bija tikai ieskicējis, tāpēc 2009. gadā «Kokneses fonds» rīkoja projektu konkursu Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Tehniskās universitātes studentiem. 24 darbu konkurencē uzvarēja RTU jaunie arhitekti Laura Laudere un Didzis Jaunzems kopā ar sadarbības partneri arhitektu biroju «Jaunromāns un Ābele». Terases būvniecība tika pabeigta 2012. gadā, un ēka saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvu. Skatu terases fotogrāfija 2015. gadā publicēta starptautiskajā ainavu žurnālā «International New Landscape».

Netālu no skatu terases atrodas Hirosimas Miera akmens, kas pauž aicinājumu uz mieru visā pasaulē un tika dāvināts Likteņdārza patronam Latvijas prezidentam (2007–2011) Valdim Zatleram.

Ābeļu aleja un bruģakmeņu ceļš

Bruģakmeņu ceļš
Bruģakmeņu ceļš Foto: Jānis Škapars/TVNET

Draugu aleju veidos 113 000 bruģakmeņu ar ziedotāju, viņu tuvinieku un draugu vārdiem un uzvārdiem. Bruģakmens ceļš simbolizē tautas kopību pagātnē, tagadnē un nākotnē. Šī ir Likteņdārza dzīvības artērija, ko ieskauj romantiskā ābeļu aleja un kas ved līdz Likteņdārza sirdij – amfiteātrim pie Daugavas. Ābeles, kas savus zarus pleš gar bruģakmens ceļu, ir veltījums kādam cilvēkam, un tām ir savs īpašs stāsts. Alejas izveide iezīmē svarīgu posmu dārza vēsturē – ar ābelīšu stādīšanu 2008. gadā tika atklāts Likteņdārzs. Ābeļu audzi pārrauga agronomijas doktore Māra Skrīvele, un pirmie augļi tajā ienācās 2011. gada rudenī.

Līdz Likteņdārza Draugu alejai ved vēsturiskās Rīgas–Maskavas šosejas fragments.

Novēlējumu siena

Novēlējumu siena
Novēlējumu siena Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vecās Rīgas – Maskavas šosejas malā izvietota novēlējumu siena ar vairāk nekā 2000 vēlējumu plāksnītēm Latvijai.
Šo tradīciju 2012. gadā aizsāka Latvijas skolēni. Šeit katrs var atstāt savu vēlējumu Latvijai un latviešu tautai. Laba vēlējumi pret ziedojumiem tiek pievienoti sienai un plecu pie pleca sagaida gaišāku rītdienu.

Sportistu veterānu piemiņas vieta

Sportistu veterānu piemiņas vieta
Sportistu veterānu piemiņas vieta Foto: Jānis Škapars/TVNET

2013. gada 13. jūlijā Likteņdārzā, lai godinātu Latvijas izcilāko sportistu piemiņu, netālu no ābeļu alejas tika atklāta īpaša piemiņas vieta «Latvijas sportistiem – dažādu represiju upuriem».

Piemiņas vietu «Latvijas sportistiem – represiju upuriem» veido tēlnieka Ojāra Feldberga izvietoti laukakmeņi. Piemiņas vieta tapusi ar Latvijas Sporta veterānu – senioru savienības un Latvijas Sporta muzeja iniciatīvu un atbalstu.

Sirdsakmens

Sirdsakmens ir Likteņdārza mīlestības simbols – īpašs sirds formas laukakmens, ko ieraudzījis tēlnieks Ojārs Feldbergs.

Sirdsakmens ir iemīļota vieta laulību ceremonijām. Tas aicina sajust gadsimtiem krāto akmeņu enerģiju un priecāties par gleznaino ainavu.

Netālu aug Kāzu mežs, kur savā īpašajā dienā kokus stāda jaunlaulātie.

Tāpat arī Likteņdārzā top daudzi citi projekti, piemēram, Likteņdārza daudzfunkcionālā sabiedriskā ēka, Lielais kalns, virtuālā piemiņas ēka un digitālā taka.

Kur atrodas?

«Likteņdārzs», Kokneses pagasts, Kokneses novads, LV-5113.

Koknese atrodas 100 km no Rīgas, šosejas A6 malā. Kokneses pagastā, Daugavas pusē, ir ceļa norāde uz brūnā fona «Likteņdārzs 1 km».

Likteņdārzs atrodas uz pussalas, un ar sauszemi to savieno uzbērts ceļš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu