Vai zini, cik kaitīgs ir bisfenols A? Un cik daudz to dienā uzņem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs, zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš un Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis brīdina, ka iepakojumi, kuros izmantots bisfenols A, varot kaitēt mūsu reproduktīvajai veselībai, tostarp veicināt dažādu slimību un audzēju rašanos. Pēc Ilzes Rozes iniciatīvas sākta arī sociālā kampaņa un parakstu vākšana par bisfenola A aizliegšanu pārtikas iepakojumos.

Pēdējā laikā daudzus satraukusi informācija par bisfenolu A saturošiem produktiem, kas varot nodarīt nopietnu kaitējumu mūsu veselībai. To satur ne vien liels daudzums plastmasas pārtikas iepakojumu, bet arī alumīnija skārdenes un tā sauktie termočeki. Par plastmasas traukiem, kas paredzēti atkārtotai lietošanai viedokļi krasi atšķiras.

"Ja plastmasas trauks ir apzīmēts ar ciparu 7 vai PC [no angļu valodas polycarbonate - polikarbonāts], tas noteikti satur bisfenolu A. Šos traukus es jūs aicinātu vairs nelietot," tā Ilze Roze, kustības "Par veselīgu Latviju" pārstāve. Rozei piekrīt arī Apinis:

"Septītais numurs nozīmē, šo produktu, lūdzu, lietot tikai mašīnas eļļai!"

Kalviņš akcentē, ka lielākā bīstamība ar bisfenolu A saturošiem plastmasas traukiem ir, tos sildot vai ar karstu ūdeni mazgājot, kad viela sāk noārdīties: "Karsējot ir vistrakāk. Tādēļ šajos polikarbonāta traukos nu gan nevajadzētu kaut ko karsēt mikroviļņu krāsnīs, tas jau nu būtu pēdējais, ko varētu izdomāt."

Savukārt uzņēmēji, kas pilda ūdeni traukos, kuru sastāvā ir bisfenols A, mierina, ka vielas daudzums iepakojumos ir krietni mazāks par pieļaujamo normu. «Pētījumi ir pierādījuši, ka noteiktās normās bisfenols A absolūti nav kaitīgs un to lieto tikai materiāla izturībai un plastiskumam. Konkrēti polikarbonāta pudelēs izmantojamais bisfenola A daudzums ir apmēram tūkstoš reizes zemāks, nekā to paredz noteiktās minimālās normas,» skaidro SIA «Venden» izpilddirektors Aldis Škutāns.

Tomēr visplašāk apspriestie ir tā sauktie termočeki, kas bisfenolu A satur nepolimerizētā veidā, kas cilvēka veselībai ir vēl bīstamāk.

2016. gada decembrī Eiropas Komisija pieņēmusi lēmumu par termočeku aizliegšanu visā ES.

Kases aparātu speciālisti skaidro, ka apmēram 90% čeku, ko saņemam veikalos, šobrīd ir tā saucamie termočeki, kas pārklāti ar kaitīgo vielu. Patiesībā arī tie čeki, kurus paņemam veikalā kā savu kārtas numuriņu, gaidot rindā, bankomātu izdrukāti čeki un arī daži sabiedriskos transportos drukātie čeki ir termočeki. To viegli var pārbaudīt, ja papīrs iekrāsojas, kad tam pietuvina kādu siltuma avotu. Termočeku drukas tehnoloģija ir daudz lētāka, ātrāka un klusāka par iepriekš lietotajām.

Pērn septembrī kustība par veselīgu Latviju iniciatīvu portālā mana balss arī sāka parakstu vākšanu par bisfenolu A saturošu pārtikas iepakojumu aizliegšanu.

Balsot par bisfenolu A saturoša pārtikas iepakojuma aizliegšanu vari šeit

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu