Nav liecību, ka Londonas terorists būtu saistīts ar «Islāma valsti»

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu policija nav ieguvusi nekādas liecības, ka terorists Halids Masuds, kurš trešdien Londonā nogalināja četrus cilvēkus, būtu saistīts ar teroristu grupējumiem «Islāma valsts» vai «Al Qaeda», pirmdien paziņoja augsta ranga pretterorisma policijas amatpersona.

Masudam bijusi «interese par džihādu», bet policijai nav nekādu norāžu, ka viņš savus plānus būtu apspriedis ar citiem, sacīja Metropoles policijas komisāra palīga vietnieks Nīls Basu.

Trešdienas terorakts, kā šķiet, bijis «balstīts vienkāršā, tehnoloģiski nesarežģītā zemu izmaksu tehnikā, kas kopēta no citiem uzbrukumiem», viņš piebilda.

Policija pirmdien turpināja nopratināt 30 gadus vecu vīrieti, kas tika aizturēts svētdien, un 58 gadus vecu vīrieti, kas tika aizturēts drīz pēc trešdienas uzbrukuma.

Premjerministre Terēza Meja pagājušajā nedēļā sacīja, ka Masuds bijis «perifēra persona» pirms dažiem gadiem veiktā izmeklēšanā par vardarbīgu ekstrēmismu.

Tomēr Basu skaidroja, ka nedz pretterorisma policija, nedz izlūkdienesti līdz trešdienas teroraktam viņu nav uzskatījuši par «cilvēku, kas raisa operatīvu interesi».

Masuda vārds pie dzimšanas bijis Eidriens Rasels Elms, bet viņš vārdu nomainījis, 2005.gadā pieņemot islāmu.

Nav nekādu liecību, ka Masuds būtu radikalizējies, atrodoties cietumā, sacīja Basu. Pēdējo reizi viņš cietumā bijis 2003.gadā.

«Es zinu, kad, kur un kā Masuds pastrādāja savus šausmu darbus, bet tagad man ir jāzina - kāpēc,» sacīja Basu. «Un, kas ir vissvarīgākais, tas ir jāzina arī upuriem un ģimenēm.»

Masuds trešdien līdzās Lielbritānijas parlamentam uz Vestminsteras tilta ar automašīnu ietriecās gājējos, divus nogalinot un desmitiem ievainojot. Viens no šiem ievainotajiem nomira ceturtdienas vakarā.

Pēc tam uzbrucējs pie parlamenta ēkas nodūra policistu, bet pašu uzbrucēju nošāva policisti.

Par teroraktu atbildību uzņēmies džihādistu grupējums «Islāma valsts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu