Baltkrievijā par piedalīšanos protestos desmitiem cilvēku piespriests cietumsods

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA

Baltkrievijā pirmdien par piedalīšanos nedēļas nogalē notikušajos protestos tiesas priekšā stājušies vairāk nekā 100 cilvēki, no kuriem vairākiem desmitiem piespriests cietumsods.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija «Vesna», kuras birojā policija sestdien protestu laikā veica kratīšanu, paziņoja, ka Minskā par piedalīšanos protestos notiesāti 111 cilvēki, bet vēl 20 citās Baltkrievijas pilsētās.

Līdz pirmdienas vakaram vismaz 40 cilvēkiem tika piespriests cietumsods no četrām līdz 25 dienām, paziņoja «Vesna».

Viens ar cietumsodu notiesātajiem ir žurnālists Aļess Borozenko no Polijā bāzēta Baltkrievijas opozīcijas kanāla, kura tehnika protestu laikā tika sadauzīta.

Minskā protestu laikā tika aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku, liecina «Vesna» dati.

Pēdējo nedēļu laika Baltkrievijā notikuši protesti pret «parazītu» nodokli.

Varasiestādes piektdienas vakarā organizatoriem paziņoja, ka protesta akcijas rīkošana būs nelikumīga. Sestdien Minskā bija redzamas policijas bruņumašīnas, ūdens lielgabali un ar automātiskajiem ieročiem bruņoti policisti.

Iepriekšējās dienās vairāk nekā 100 opozīcijas aktīvistiem piespriests trīs līdz 15 dienas ilgs administratīvais arests, informēja «Vesna».

«Likums pret sabiedrības parazītiem», kā tas iedēvēts tautā, prasa, lai personas, kas strādā mazāk par 183 dienām gadā, samaksā valdībai kompensāciju par zaudētajiem nodokļiem, kas parasti ir aptuveni 237 eiro.

Personām, kas oficiāli reģistrējušās kā bezdarbnieki, nodoklis nav jāmaksā, bet ir katru mēnesi jāveic sabiedriskais darbs.

Pagājušajā mēnesī Minskā pret «parazītu» nodokli protestēja aptuveni 2000 cilvēku. Tā bija lielākā demonstrācija valstī pēdējo sešu gadu laikā. Līdzīgas, bet mazākas protesta akcijas notika arī citās pilsētās.

Piekāpjoties protestētājiem, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pagājušajā nedēļā paziņoja, ka «parazītu» nodoklis šogad netiks piemērots.

Tomēr prezidenta lēmums nav protestētājus nomierinājis, un demonstrācijās izskanējuši arī aicinājumi Lukašenko atkāpties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu