Pirms 40 gadiem: pārpratumu virkne, kas izraisīja pasaulē nāvējošāko aviokatastrofu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tieši pirms 40 gadiem – 1977. gada 27. martā – notika pasaules traģiskākā civilā aviokatastrofa, kad Tenerifē Kanāriju salās sadūrās un aizdegās divas pasažieru lidmašīnas «Boeing 747». Viena bija Nīderlandes aviosabiedrības «KLM» lidaparāts, bet otra - amerikāņu «Pan Am». No 644 cilvēkiem, kuri atradās abās lidmašīnās, gāja bojā 583.

Par katastrofas traģiskumu liecina ne tikai lielais bojāgājušo skaits, bet arīdzan nejaušības un likteņa ironijas, kas to izraisīja, raksta Lielbritānijas medijs «The Telegraph». Nevienai no lidmašīnām liktenīgajā dienā nevajadzēja atrasties Tenerifē. Gaisa kuģu plānā bija doties uz Laspalmasu, kur daudziem pasažieriem bija jāpārsēžas kruīza kuģos. Taču pēc tam, kad Laspalmasas lidostas ziedu veikalā eksplodēja separātistu bumba, lidmašīnas kopā ar daudzām citām tika novirzītas uz Tenerifes ziemeļu lidostu.

Papildus faktam, ka visām lidmašīnām lidostā nemaz nebija vietas un tā bija pārblīvēta, arī laikapstākļi nebija lidojumam labvēlīgākie – biezās miglas dēļ redzamība bija ļoti slikta. Pēc vairākām stundām Laspalmasas lidosta atsāka lidmašīnu uzņemšanu. «KLM» lidmašīna bija lūgusi atļauju turpat uz skrejceļa uzpildīt degvielu, savukārt «Pan Am» lidaparāts otrā skrejceļa galā jau bija gatavs pacelties gaisā. Atļauju pacelties «Pan Am» nesaņēma, bet gan saņēma rīkojumu atstāt skrejceļu.

Tālākās komunikācijas kļūdas dēļ, jo dispečeram bija spāņu akcents, «KLM» pacelšanās brīdī notika sadursme ar «Pan Am» lidaparātu, kas tobrīd atradās uz skrejceļa un gaidīja atļauju izlidot. Dispečers «KLM» tikai sniedza iepriekšēju instrukciju par lidaparāta augstumu un kursu, taču akcenta dēļ piloti viņu pārprata un uztvēra to kā atļauju pacelties gaisā. Tas notika brīdī, kad uz skrejceļa atradās «Pan Am» lidaparāts.

Rezultātā «KLM» pacelšanās brīdī ar sānu šasijām aizskāra «Pan Am» lidmašīnu, tāpēc nogāzās un eksplodēja, paņemot visu pasažieru un apkalpes locekļu dzīvības. Sadursmē aizdegās arī «Pan Am» lidaparāts, taču, tā kā tā priekšdaļa tika skarta mazāk, tad no 396 cilvēkiem 61 izdzīvoja.

Pirms desmit gadiem – 30 gadus pēc avārijas – bojāgājušajiem lidostā tika uzstādīts piemiņas monuments spirāles formā, kas simbolizē bezgalību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu