Atklāti tuneļi zem Mēness virsmas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/ LROC/ ASU

48. Lunar and Planetary Science konferencē paziņots par pazemes tuneļiem, kas atklāti uz Zemes dabīgā pavadoņa. Tie atrodas Mariusa kalnos atklātā veidojuma tuvumā, un to diametrs ir vairāki desmiti metru. Pašu iegrimi savukārt atklāja jau 2009.gadā.

Ar Japānas Kosmosa aģentūras JAXA zondes Kaguya palīdzību zinātnieki noskaidrojuši, ka noslēpumainā atvēruma (tā diametrs ir apmēram 65 metri, bet dziļums 80 - 88 metri) tuvumā ir kilometriem gari dobumi.

Tādi pastāv arī uz Zemes un veidojas, kad magma atdziest un saplok, tādējādi veidojot tukšu telpu. Pilnīgi droši apgalvot, ka uz Mēness pazemes tuneļi izveidojušies vulkānisku procesu un magmas atdzišanas rezultātā, gan nevar.

Lai kā arī būtu, ja izpētes misijas atklās, ka uz Mēness Mariusa kalnos tik tiešām ir tukšas pazemes telpas, tās nākotnē varētu kalpot kā vieta pirmo zinātniskās pētniecības bāzes staciju izveidei.

Mariusa kalni

JAXA/SELENE

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu