Austrālijā atrasts lielākais dinozaura pēdas nospiedums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Paleontologi nomaļā reģionā Austrālijas ziemeļrietumu piekrastē varētu būt atraduši lielāko līdz šim zināmo dinozaura pēdas nospiedumu. Tā garums ir gandrīz 1,7 metri.

Dampjēra pussalā apmēram 1000 kilometrus uz rietumiem no Dārvinas atklāti 21 dažāda tipa pēdu nospiedumi. Rekordlielais nospiedums, pēc paleontologu domām, piederējis gigantiskam zauropodam, vēsta Reuters.

Klintis, kur atrasts nospiedums, ir 127 - 144 miljonus gadu senas, tātad senākas nekā līdz šim Austrālijā atrastās dinozauru fosilijas.

Zauropodi bija dinozauri ar milzīgu ķermeni, kolonnas formas kājām, gariem kakliem un astēm.

Līdztekus milzu zauropoda pēdu nospiedumam zinātnieki atklājuši arī 6 dažādu dinozauru-gaļēdāju pēdu nospiedumus, kā arī pirmās liecības par stegozauriem, kuru muguras klāja bruņu plātnes.

Izpēti Dampjēras pussalā ierosināja vietējā aborigēnu kopiena, kurai pēdu nospiedumu atrašanās vieta bija zināma paaudžu paaudzēs un kura nevēlas vēstures liecības pazaudēt, jo konkrētā vieta Dampjēra pussalā izvēlēta sašķidrinātās gāzes projekta īstenošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu