Prognozes: Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu Makronam un Lepēnai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmis centrists Emanuels Makrons un galēji labējā Marina Lepēna, liecina aptauju veicēju sākotnējās rezultātu projekcijas. Savukārt, Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 7.maijā Makrons pārliecinoši pieveiktu galēji labējo Lepēnu, liecina cita svētdien publiskotas sabiedriskās domas aptauja.

(Ziņa papildināta ar 8.līdz 10.rindkopu.)

Ja šīs prognozes apstiprināsies, bijušajam ekonomikas ministram Makronam un Nacionālās frontes līderei Lepēnai būs jācīnās vēlēšanu otrajā kārtā 7.maijā.

Makrons saņēmis 23 līdz 24% balsu, bet Lepēna - 21,6% līdz 23%, liecina sabiedriskajā televīzijā publiskotie dati.

Sākotnējie rezultāti, uz kuriem atsaucas telekanāls «France 24», liecina, ka Makrons saņēmis 23,7% balsu, Lepēna - 21,7%, konservatīvais Fransuā Fijons - 19,5% un kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons - arī 19,5% balsu.

Fijons, kurš sākotnēji tika uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem, atzinis sakāvi un aicinājis atbalstītājus balsot par Makronu.

Savu sakāvi atzinis arī sociālistu kandidāts Benuā Amons, kurš atbilstoši prognozēm svētdien saņēmis 6 līdz 7% balsu. Tāpat kā konservatīvais Fijons arī sociālists Amons vēlētājus aicinājis balsot par Makronu.

Arī premjerministrs Bernārs Kaznēvs, parādoties pirmajām prognozēm, aicinājis vēlētājus otrajā kārtā balsot par bijušo ekonomikas ministru.

Savukārt Melanšons atteicies atzīt sakāvi. Uzrunājot savus atbalstītājus, viņš paziņoja, ka joprojām gaidīs galīgos rezultātus.

Pēc 50% balsu saskaitīšanas pirmajā vietā ar 24% balsu izvirzījusies Lepēna, 22% saņēmis Makrons, 20 - Fijons, bet 18% Melanšons.

Pirmie rezultāti saņemti lielākoties no lauku reģioniem, kas parasta aktīvāk atbalsta labējos. Par kreisajiem parasti balsojošo pilsētu rezultāti tiek saskaitīti vēlāk.

Francijā svētdien notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kas tika rīkota pastiprinātos drošības apstākļos, reaģējot uz to priekšvakarā Parīzes centrā notikušo kārtējo islāma ekstrēmistu uzbrukumu.

Kopumā vēlēšanās startēja 11 kandidāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu