Kā tievēt, neatsakoties no saldumiem?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielai daļai no mums saldumi ir īsta vājība un viena no dzīves baudām – sak, kāpēc gan liegt sev šo mazo dzīves prieciņu? Viss jau būtu skaisti, ja vien šis īsais laimes mirklis vēlāk «neatspēlētos» gurnu apkārtmērā. «STV Pirmā!» raidījuma «Starp mums runājot» jaunās rubrikas «Uzplauksti sievišķībai» ietvaros uztura speciāliste Inga Pūce atklāj, kā iespējams saglabāt slaido līniju, neliedzot sev saldumus.

Viss noslēpums ir mērenībā un laikā, kad saldumus ēdam: «Saldā garša ir ļoti laba garša, un to vajag lietot, bet ir jāsaprot, kad. Lai tā nenodara pāri, jo pārāk daudz saldumu radīs apgrūtinājumu gremošanas procesiem. Ja gribat ievērot slaido līniju, tad jācenšas našķus, tostarp medu un arī augļus, ēst rīta pusē, nekad vakarā. Lai arī šķiet, ka augļi ir viegls kārums, cilvēka ķermenis fruktozi nevar izmantot saviem vielmaiņas procesiem – tā vai nu pārvēršas enerģijā, vai gluži otrādi – taukos.»

Tāpat Inga Pūce rekomendē atteikties no olbaltumvielām – gaļas, zivīm, olām, pākšaugiem vakarā. Uztura speciāliste norāda, ka Latvijā jau tā cieņā ir salīdzinoši «smagi» ēdieni – pīrādziņi, rasols, tāpēc viņa rekomendē gaļu un citus olbaltumvielas saturošus ēdienus uzņemt pusdienās, nevis vakariņās. «Ilgtermiņā manīsiet gan svara samazinājumu, gan miega kvalitātes un pašsajūtas uzlabošanos. Modīsieties ar patīkami vieglu izsalkuma sajūtu. Citādi, ēdot vakarā gaļu, no rīta negribas ēst, pusdienām nav laika un nākas ēst vakarā, jo kaut kad taču ir jāēd,» saka Inga Pūce.

Uztura speciāliste mudina rūpīgi padomāt ne tikai par to, ko ēdam, bet arī kā ēdam: «Maltītei ir jābūt sākumam un beigām, ir jāēd lēni, koncentrējoties uz ēdienu. Taču šobrīd cilvēka prāts ir «ārpus bļodas» – vai nu telefonā, vai biznesa sarunās.» Ja cilvēks ēd steigā vai paralēli darot citas lietas, viņš nepaēd pietiekami un jau pēc pāris minūtēm atkal meklē uzkodas. «Pēc maltītes beigām ir jācenšas stundu vai ideālā gadījumā – divas neko vairs neēst.» Vaicāta par ūdens lietošanu uzturā, Inga Pūce rekomendē siltu ūdeni malkot visas dienas garumā, nevis to uzņemt vienā reizē un lielos apjomos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu