Video: Spānijas karavīri gatavojas doties uz Latviju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijā un Polijā noslēdzas kājnieku un tanku vienību ekipāžu apmācības pirms došanās uz Latviju. Sagaidāms, ka Spānijas un Polijas militārā tehnika Latvijā ieradīsies jūnija sākumā, lai iekļautos Kanādas vadītajā starptautiskajā NATO bataljonā.

(papildināta ar 5.rindkopu)

Polijas karavīri, kas piedalīsies NATO bataljonā Rumānijā un Latvijā, uz savām jaunajām dislokācijas vietām dosies jau maija beigās, vēsta «Polijas radio». Polija uz Latviju nosūtīs Stefana Batorija vārdā nosauktās 9. mehanizētās brigādes «PT-91» tanku rotu, bet uz Rumāniju - 17.mehanizētās brigādes bruņutransportierus «Wolverine». Paredzēts, ka aptuveni 200 Polijas karavīriem, kuri dosies uz Latviju, atvadu ceremonija notiks 29. maijā. Savukārt jau jūnija sākumā viņi sāks NATO bataljona saliedēšanas procesu Latvijā.

Ceļam uz Latviju gatavojas arī aptuveni 300 Spānijas karavīri, kas pārstāv mehanizēto kājnieku brigādi «Extremadura XI». Spāņi Latvijā ieradīsies ar «Leopard 2E» tankiem un «Pizarro» kaujas mašīnām, lai sāktu sešu mēnešu ilgu rotāciju, informē NATO preses dienests.

Maija sākumā Rīgas ostā ieradās Kanādas bruņoto spēku tehnika un ekipējums, lai atbalstītu NATO daudznacionālās bataljona lieluma kaujas grupas ierašanos. Kanādas bruņotie spēki NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros uz Latviju sūta 455 Sauszemes spēku karavīrus, tai skaitā nodrošinot kaujas grupas štāba elementu, mehanizēto rotu, kaujas nodrošinājuma atbalstu, tehniku un ekipējumu, kas tiks izveidots Ādažu bāzē. Kanādas karaspēks NATO bataljonā piedalīsies ar modernajiem bruņutransportieriem «AV 6.0».

Kanādas vadītajā daudznacionālajā bataljona lieluma kaujas grupā piedalīsies arī Albānijas, Itālijas un Slovēnijas karavīri. Albānija uz Latviju nosūtīs 18 kaujas (nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas) inženierus, Itālija - mehanizēto kājnieku rotu ar bruņumašīnām 160 karavīru sastāvā, bet Slovēnija - 50 karavīrus no Aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem vada ar atbalsta elementiem, liecina informācija Aizsardzības ministrijas militāro ziņu vietnē «Sargs.lv».

Lēmums par šādas vienības izvietošanu Latvijā tika pieņemts 2016. gada 8. jūlijā NATO samitā Varšavā, atbildot uz Baltijas un Polijas drošības izaicinājumiem. Līdzīgas kaujas grupas tiek izvietotas Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Latvijā bataljona konsolidācija pilnībā noslēgsies jūnijā. Kopējais sabiedroto karavīru skaits tajā pārsniegs 1000.

Daudznacionālā kaujas grupa trenēsies kopā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, lai uzlabotu savas spējas un gatavību, paužot uz aizsardzību vērstu un samērīgu atbildi reģionālajā drošības situācijā. Patlaban Latvijā rotācijas kārtībā uzturas arī ASV un Slovākijas karavīri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu