Protestos Venecuēlā gājuši bojā vēl trīs cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venecuēlā pirmdien turpinājušies protesti pret sociālistu prezidentu Nikolasu Maduro un nekārtībās dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, līdz ar to kopējais protestos bojāgājušo cilvēku skaits sasniedzis 51, paziņojusi prokuratūra.

Viens no pirmdien bojāgājušajiem cilvēkiem bija 19 gadus vecs vīrietis, kurš mira no šautām brūcēm.

Barinasā aizdedzinātas arī Čavesa bērnības dienu mājas un vairākas valdības ēkas, tostarp Nacionālās vēlēšanu padomes reģionālais birojs. Opozīcijas deputāti ziņo, ka protestu laikā iznīcinātas arī vismaz piecas statujas, kas uzceltas par godu Čavesam.

Sadursmes starp protestētājiem un policistiem izcēlās arī Karakasas piepilsētās, kur protestētāji aizbarikādēja ielas.

Demonstrācijās piedalījās arī Venecuēlas ārstu federācija. Gājienā uz Veselības ministriju devās aptuveni 20 000 ārstu, medicīnas darbinieku un viņu atbalstītāju. Policija izmantoja asaru gāzi, lai viņus izklīdinātu.

«Valsts atrodas uz katastrofas sliekšņa. Veselības aprūpes sistēma ir katastrofa,» norādīja kāds 50 gadus vecs ķirurgs, paužot apņēmību turpināt protestus līdz tiks panāktas izmaiņas.

Mediķi pieprasa valdībai atvērt «humāno koridoru», lai piegādātu medikamentus un pārtikas palīdzību.

Tikmēr pie prezidenta pils Karakasā notika Maduro atbalstītāju mītiņš.

Protesti un nekārtības Venecuēlā sākās aprīlī pēc Maduro administrācijas un tiesu mēģinājumiem uzurpēt likumdošanas varu.

Opozīcija arī vaino Maduro pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības preču deficītā un pieprasa jaunas prezidenta vēlēšanas. Maduro, kuru atbalsta armija, pretojas opozīcijas prasībām.

Maduro solījis atrisināt krīzi, sasaucot konstitucionālo sapulci jauna valsts pamatlikuma izstrādāšanai, lai gan opozīcijas līderi atteikušies šajā procesā piedalīties.

Opozīcija uzstāj, ka tauta vēlas jaunu prezidentu, nevis jaunu konstitūciju.

Maduro savukārt apgalvo, ka opozīcija ar ASV atbalstu gatavo dumpi pret viņu un valstī esošā krīze esot kapitālistu sazvērestība.

Valdība un opozīcija apsūdz viena otru bruņotu bandu iesaistīšanā protestos, lai izraisītu vardarbību.

Protestos Karakasā svētdien tika piekauts, sadurts un aizdedzināts kāds jauns vīrietis, kurš guvis smagus apdegumus. Valdība apgalvoja, ka viņam uzbrukts, jo viņš bijis Maduro atbalstītājs.

Maduro vīrieša aizdedzināšanā vainoja protestētājus, paziņojot, ka opozīcijā iesakņojas «fašistiski elementi», kas vairo vardarbību.

Notikušā apstākļi ir neskaidri, taču vairāki aculiecinieki vietējiem medijiem stāstīja, ka vīrietis aplaupījis protestētājus.

Protesti pret Maduro izvēršas arvien vardarbīgāki, taču analītiķi norāda, ka tikpat labi tie drīz var noplakt, ja opozīcija nespēs tos izmantot reālu pārmaiņu panākšanai.

Tikmēr atklātībā nonācis ieraksts, kurā esot dzirdama Venecuēlas ģenerāļu saruna par iespēju izmantot snaiperus protestu kontrolēšanai.

Ziņu aģentūrai AP izdevies iegūt šī ieraksta kopiju, taču nav izdevies apstiprināt tā autentiskumu vai identificēt tajā dzirdamās personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu