Latvijas futbolisti spēkosies ar Ronaldu un Eiropas čempioni Portugāli

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas futbola valstsvienība piektdien «Skonto» stadionā plkst. 21.45 sāks cīņu 2018.gada Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē pret planētas slavenāko sportistu Krištianu Ronaldu un viņa pārstāvēto Eiropas čempionvienību Portugāles izlasi. Atmosfēra stadionā solās būt aizraujoša, jo visas biļetes uz šo maču savlaicīgi izpirka.

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā, kas atjaunots 1. jūnijā, Eiropas čempione Portugāle ieņem augsto 8. vietu, tikmēr Latvijas valstsvienība ierindojas pieticīgajā 122. pozīcijā. Augstāka vieta rangā uzvaru vēl negarantē, bet nevienam nav šaubu, kurš būs spēles favorīts.

Latvijā reti ierodas tādas pasaules sporta zvaigznes kā Ronaldu, taču četrkārtējam pasaules gada labākajam futbolistam, kurš žurnāla «Forbes» versijā nesen tika atzīts par planētas bagātāko sportistu otro gadu pēc kārtas, šī nav pirmā viesošanās Rīgā. 2004. gada 4. septembrī, kad iepriekšējo reizi Portugāle spēlēja Latvijā, tobrīd vien 19 gadus vecais Ronaldu guva vārtus un sekmēja savas komandas uzvaru ar 2:0.

Abas izlases savā starpā kopumā tikušās piecas reizes, bet daudziem vislabāk atmiņā palikusi jau pieminētā spēlē pirms 13 gadiem (2004. gadā) Rīgā, tiesa, ne sportisku iemeslu dēļ. Toreiz laukumā ar kailām krūtīm izskrēja tobrīd vēl astoņpadsmit gadus vecā meitene Liene Buldure, kura, vēlāk piedaloties arī televīzijas šovos, sevi dēvēja par Zemeni.

Ap gaidāmo maču izveidojusies liela ažiotāža, ko cenšas izmantot spekulanti, sludinājumu portālos mēģinot biļetes pārdot par astronomiskām summām, kas sasniedz vairākus simtus eiro. Kāds par divu biļešu komplektu prasa 300 eiro, cits par divām biļetēm grib 600 eiro, bet vēl viens naudas kārais sludinājuma ievietotājs pārdod divas biļetes, par katru prasot 400 eiro. Daži ir pieticīgāki un par biļetēm grib tikai ap 60 vai 80 eiro.

Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs ceturtdien preses konferencē uzsvēra, ka pretinieks ir jāciena, taču laukumā no tā nedrīkst baidīties.

«Mēs cienām pretinieku, bet nebaidāmies un izdarīsim visu, lai rezultāts būtu cienījams. Esam labi gatavojušies, izpētījuši pretinieku, un arī pirmajā spēlē mums bija izredzes iegūt pozitīvu rezultātu. Neiziesim laukumā, lai tikai uzspēlētu futbolu kopā ar zvaigznēm.»

Tikmēr Portugāles valstsvienības vadītājs Fernandu Santušs neskopojās ar pieklājības frāzēm, uzsverot, ka Latvijas futbolistus nedrīkst novērtēt par zemu. «Lai spēlē ar Latviju tiktu pie trim punktiem, mums vajadzēs skriet un cīnīties vairāk nekā viņiem. Mums būs jādara tas pats, kas vienmēr un uz laukuma jāparāda, ka esam labāki. Man nav šaubu, ka rītdienas spēlē futbolisti būs pilnībā fokusējušies spēlei un fokusējušies, lai kvalificētos Pasaules kausa finālturnīram.»

Vien aprīļa vidū pie Latvijas futbola izlases stūres atgriezās Starkovs. Patlaban 61 gadu vecais speciālists amatā nomainīja Marianu Paharu, kurš marta beigās atkāpās no izlases galvenā trenera amata neilgi pēc zaudējuma pārbaudes spēlē pret Gruziju ar 0:5. Starkovam karjeras laikā šī ir trešā reize pie izlases stūres.

Latvijas izlase iepriekšējās piecās spēlēs cietusi zaudējumu, turklāt tajās izdevies gūt tikai vienus vārtus, kamēr pretinieki trāpījuši 12 reizes. Tikmēr portugāļi iepriekšējos piecos mačos guvuši četras uzvaras, tostarp kvalifikācijas turnīrā pirmajā aplī savā laukumā pret Latviju ar 4:1. Tajā spēlē divus vārtus guva Ronaldu, bet intrigu uz brīdi sagādāja Artūrs Zjuzins, kurš 67. minūtē panāca neizšķirtu 1:1. Zīmīgi, ka Zjuzins šoreiz nav uzaicināts pievienoties Latvijas izlasei.

Starkovs pēc vadības pārņemšanas veicis krasas pārmaiņas. Galvenais treneris sastāvā iekļāvis sešus futbolistus (Roberts Uldriķis, Dāvis Indrāns, Jevgēņijs Kazačoks, Edgars Vardanjans, Ņikita Koļesovs un Kaspars Ikstens), kuri līdz šim nacionālajā komandā nav spēlējuši.

Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra B apakšgrupas kopvērtējumā līdere Šveice piecās kārtās guvusi maksimāli iespējamos 15 punktus, bet tai ar 12 punktiem seko Portugāle. Septiņus punktus iekrājusi Ungārija, bet ar pieciem seko Fēru salas. Tikmēr Latvijai ir trīs punkti, bet Andora guvusi vienu punktu.

Latvijas izlasei pēc mača ar Portugāli paredzēta pārbaudes spēle 12. jūnijā «Skonto» stadionā pret Igauniju.

Latvijas futbola izlases kandidāti pirms spēlēm ar Portugāli un Igauniju:

vārtsargi - Andris Vaņins («Zurich», Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas «Arka», Polija), Kaspars Ikstens («Jelgava»);

aizsargi - Kaspars Gorkšs («Riga»), Gints Freimanis, Mārcis Ošs (abi - «Jelgava»), Vitālijs Jagodinskis («Diosgyori VTK», Ungārija), Ņikita Koļesovs («Ventspils»), Aleksandrs Solovjovs (RFS), Vitālijs Maksimenko («Mattersburg», Austrija);

pussargi - Oļegs Laizāns («Riga»), Gļebs Kļuškins («Jelgava»), Aleksejs Višņakovs (RFS), Deniss Rakels («Reading», Anglija), Edgars Vardanjans, Jevgēņijs Kazačoks (abi - Jūrmalas «Spartaks»), Vladimirs Kamešs (Krasnojarskas «Jeņisej»), Dāvis Indrāns («Metta»/«Latvijas Universitāte»), Jānis Ikaunieks (Larisas AEL, Grieķija);

uzbrucēji - Dāvis Ikaunieks (Jihlavas «Vysočina», Čehija), Vladislavs Gutkovskis (Ņidzicas «Termalica», Polija), Valērijs Šabala («Riga»), Roberts Uldriķis (RFS).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu