IZM: Ostapenko uzvara «ir kosmoss»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas tenisistes Jeļenas (Aļonas) Ostapenko uzvara Francijas atklātā čempionāta sieviešu vienspēļu turnīrā «ir kosmoss», uzskata par sportu atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) aģentūrai LETA atzina, ka 20 gadus jaunās tenisistes sasniegums ir «prātam neaptverams» un viņš par to ir ļoti gandarīts un laimīgs.

Savukārt IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs aģentūrai LETA sacīja, ka Ostapenko uzvara «ir kosmoss». Viņš uzsvēra, ka sportistes sasniegums neizmērojami veicina Latvijas pozitīvo tēlu un atpazīstamību pasaulē. IZM amatpersona pauda gandarījumu un lielu prieku par Ostapenko triumfu.

Lai gan spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi sportistiem par uzvaru šāda veida sacensībās neparedz naudas balvas izmaksu no valsts budžeta, IZM, visticamāk, tomēr rosinās Ostapenko par šo sasniegumu piešķirt finansiālu prēmiju. Jautājums par naudas balvas piešķiršanu tenisistei varētu tikt virzīts izskatīšanai Nacionālajā sporta padomē.

Līdzīgā situācijā pavasarī bija nonācis Latvijas bokseris Mairis Briedis, iegūstot Pasaules Boksa padomes pasaules čempiona titulu pirmā smagā svara kategorijā. Latvijas valdība nolēma bokserim izmaksāt 28 458 eiro prēmiju, argumentējot, ka viņa sasniegums un tā ietekme uz Latvijas pozitīvu starptautiskās atpazīstamības veicināšanu ir uzskatāma par valstiski īpaši nozīmīgu pasākumu. Attiecībā uz piešķiramās naudas balvas apmēru, lai ievērotu godīgas spēles un vienlīdzības principus, IZM rosināja piemērot «Noteikumos par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru» noteikto pieauguša sportista olimpiskajos individuālajos sporta veidos un disciplīnās piešķiramo naudas balvas apmēru - līdz 28 458 eiro. Šī naudas summa tika izmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

20 gadus vecā Ostapenko sestdien pārrakstīja Latvijas sporta vēsturi, pārspējot spēcīgo Rumānijas tenisisti Simonu Halepu un triumfējot Francijas atklātā čempionāta sieviešu vienspēļu turnīrā. Ostapenko pieveica Halepu ar rezultātu 4-6, 6-4, 6-3.

Sākotnēji Ostapenko bija iedzinējos ar 4-6, 0-3, turklāt pretiniecei bija vairākas breikbumbas. Tomēr ļoti līdzīgā cīņā Latvijas tenisiste spēja atspēlēties un triumfēt.

Par panākumu Ostapenko jau nopelnījusi divus miljonus eiro. Visā līdzšinējā karjerā kopā viņa bija saņēmusi vien nedaudz virs miljona eiro.

Ostapenko uzvara Francijas atklātajā čempionātā kļuvusi par vienu no lielākajiem sasniegumiem Latvijas sporta vēsturē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu