Bauda acīm ar smaržu: peoniju reibums un karaliskums

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Peonijas. Šā vasaras laika karalienes, kuras nereti dēvē arī par pojenēm. Lai vai kā, ja šobrīd darbojies starp pilsētas mūriem un ilgojies pēc vasaras, piedāvājam māksliniecisku video, kurā noteikti sajutīsi šo ziedu smaržu... Izbaudi!

Populārāko mūsdienu peoniju šķirņu priekštece pienziedu peonija (P. lactiflora) Rietumeiropā tika ievesta no Ķīnas 19. gadsimtā. Ķīnieši peonijas jau izsenis plaši kultivē un piedēvē tām spējas aizbiedēt ļaunos garus. Savukārt senie grieķi uzskatīja, ka dziedniecības peonijā (P. officinalis) iemiesots Olimpa dievu ārsts Peons. Ne vien šai, bet arī vairākām citām peoniju sugām piemīt ārstnieciskas īpašības. To saknes satur vielas ar nomierinošu, spazmolītisku un pretsāpju iedarbību.

Peonijas ir ilgmūžīgas cerveida ziemcietes, kuras ilgi saglabā dekorativitāti. Tām ir gumsaknes ar dziļu, plaši sazarotu sakņu sistēmu. Peonijas ir glītas ne tikai ziedot – izskatīgu lapojumu tās saglabā līdz rudenim. Peonijas faktiski ne ar ko neslimo, izņemot puvi, ar ko var veiksmīgi cīnīties. Puķe, pat pilnīgi neapkopta, var daudzus gadus augt un ziedēt.

Krāšņās peonijas iepriecina ar daudzveidīgo krāsu un izsmalcināto smaržu no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim.

Vienīgā vājā vieta peonijām ir to nenoturība – kāti nespēj noturēt skaistās, smagās ziedu galvas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu