«Līgo mežā»: melnais Jāņu siers

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līgo svētkos līdzas alus kausam goda vietā tiek celts arī Jāņu siers, kurš ir ne vien saules, bet arī auglības simbols. Šoreiz izaicinām jūs pagatavot mazliet citādāku sieru – melno!

«Līgo mežā»: melnais Jāņu siers

Gatavojoties un svinot Jāņus, «Egoiste» jau tradicionāli piedāvā noderīgus padomus un dažādas vasaras saulgriežu ēdienu receptes, kas tapušas nekur citur kā dabas svētnīcā – mežā! Šogad par mūsu meža garšas gidu izvēlējāmies Latvijas garšu pazinēju Ritvaru Tomu Loginu. Uzzini, kā no tā visa, kas aug tev apkārt, var ēdienu pagatavot ne vien aizraujoši, bet arī ļoti garšīgu.

  • Trekns lauku piens (govs) – 1,5 l

  • Biezpiens – 500 g

  • Sviests – 100 g

  • Ķimenes

  • Sāls

  • 3 olas dzeltenumi

  • Siens (dedzināšanai un pelniem)

  • Marle un virvīte

Katlā ielej pienu, pievieno biezpienu un liek karsēties uz ugunskura. Kad sāk atdalīties sūkalas un olbaltums savelkas kopā, nedaudz vēl pasilda un pievieno trīs olas dzeltenumus un sviestu. Arī sāli un ķimenes, visu maisot vēl silda. Tad ņem nost un masā iemaisa pelnus, kas radušies no iepriekš sadedzināta siena. Kad masa kļuvusi pelēcīga, liekam marlē, karinām ēnainā vietā pie koka un atstājam gatavoties apmēram 4 stundas.

Lai labi garšo!

Priecīgus Jāņus!

Īpašs paldies video tapšanā Latvijas garšu pazinējam Ritvaram Tomam Loginam, kā arī visai TVNET komandai: Mārtiņam Otto, Gerdai Pulkstenei, Artūram Krūmiņam, Jānim Škaparam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu