Spēcīgs negaiss Lietuvā. Sinoptiķi brīdina palikt iekštelpās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēcpusdienā Latvijas centrālo daļu, tostarp Rīgu, sasniegs stipras vēja brāzmas, kas pūtīs ar ātrumu 20 metru sekundē, gaidāms pērkona negaiss, lietusgāzes un krusa, no 14.00 līdz 17.00 negaiss plosīsies valsts austrumos, prognozē sinoptiķi. Dabas parādība, kas izraisa spēcīgās lietusgāzes un vēju, Latvijā neplosīsies tik traki kā Lietuvas austrumos. Viļņā ielas ir applūdušas, automašīnas iegrimušas dubļos, traucēta elektroapgāade.

Šobrīd mākoņi jau sasnieguši Latvijas dienvidu daļu. Daugavpilī un citur Latgalē sākušās lietusgāzes un pērkona negaiss.

Tomēr spēcīgākais lietus un negaiss, ko var pavadīt arī krasas vēja brāzmas un krusa, gaidāms pēcpusdienā un vakarā.

Negaiss skars valsts centrālo daļu, tostarp Rīgu. Dienas gaitā lietus un vējš skars valsts teritorijas lielāko daļu. No 14.00 līdz 17.00 valsts austrumos gaidāms negaiss un krusa.

«Naktī un no rīta Lietuvas austrumu daļu šķērsoja divas lielas mākoņu sistēmas, virzoties viena aiz otras pa vienu trajektoriju,» skaidro Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa. Šī dabas parādība atnesa pamatīgas lietusgāzes. «Vēja stiprums mums nav zināms, bet visticamāk, ka zem gubu mākoņiem veidojās spēcīgas brāzmas un krusa,» stāsta sinoptiķe.

Gubu lietusmākoņu dzīves cikls ir īss. Stundas laikā tie zaudē spēku, bet pēc laika var veidoties nākamie mākoņi.

Daugavpilī lietusgāžu intensitāte ir zemāka nekā Lietuvā, jo savu maksimumu dabas parādība jau ir izdzīvojusi un vairs nav tik postoša. Tomēr arī pie mums vakarpusē debesīs būs vērojami lieli gubu mākoņi. Pērkona negaisa laikā vējš sasniegs 20 metru sekundē, gaidāma krusa.

Nav izslēgts, ka vēja ātrums un spēks būs vēl lielāks, saka eksperte.

Sinoptiķi turpinās pētīt dabas procesus. «Lai pateiktu precīzi, jāsagaida pēcpusdiena,» skaidro Krūmiņa.

Sinoptiķe iesaka, ja vien iespējams, pēcpusdienā iziešanu no telpām atlikt. Ja tomēr kaut kur jādodas, vajadzētu atrast patvērumu.

Negaisa laikā nedrīkst uzturēties lielu koku tuvumā, kā arī braukt ar lielu ātrumu, jo ir iespējama tā sauktā akvaplanēšana,

kad automašīnas riteņi ūdenī zaudē saskari ar ceļa virsmu. Lietus laikā īslaicīgi var pasliktināties redzamība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu