Pamplonas vēršu skrējienā ievainoti 13 cilvēki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, ikgadējo Svētā Fermina svētku vēršu skrējiena pēdējā dienā, Spānijas ziemeļu pilsētā Pamplonā ievainojumus guvuši 13 cilvēki.

Nevienu no ievainotajiem nav sabadījis vērsis.

Ievainotie nogādāti vietējā slimnīcā. Vissmagākās traumas guvis kāds 30 gadus vecs tūrists no ASV.

Cietušo vidū ir arī divi Francijas pilsoņi, vēl viens amerikānis, un viens Itālijas pilsonis.

Piektdienas skrējiens ilga tikai divas minūtes un desmit sekundes, kas ir šā gada rekords.

Vēršu skrējieni Pamplonā notiek kopš 1911.gada.

Katru rītu plkst.8 seši cīņu vērši tiek izlaisti brīvībā senās pilsētas centra ielās. Viņi skrien uz arēnu, kur vakarā tiek nogalināti vēršu cīņā un vēlāk servēti pilsētas restorānos. Drosminieki skrien līdzās vēršiem, apbruņojušies ar sarullētām avīzēm, tomēr daudzi dalībnieki pārkāpj noteikumus un pieskaras dzīvniekiem ar rokām.

Tiek uzskatīts, ka vēršu skrējieni aizsākušies XVI gadsimtā. Pasākums kļuva slavens, pateicoties Ernesta Hemingveja 1926.gada romānam «Un saule lec», un tagad uz pilsētu, kurā dzīvo ap 200 000 cilvēku, ik gadu dodas simtiem tūkstošu apmeklētāju no visas pasaules. Turklāt vēl vairāki miljoni cilvēku pie televīzijas ekrāniem ik gadu vēro atklāšanas ceremoniju un ikrīta vēršu skrējienus.

Bīstamie skrējieni vidēji ilgst nepilnas četras minūtes, un pieredzes bagātākie dalībnieki pirms tā skaita lūgšanu svētajam Ferminam.

Līdzās vēršu skrējieniem svētā Fermina svētki piedāvā arī dejas un daudz, daudz alkohola.

Kopš 1911.gada vēršu skrējienu laikā dzīvību zaudējuši 15 cilvēki, un pēdējais letālais gadījums bija 2009.gadā, kad vērsis sabadīja kādu 27 gadus vecu spāni kaklā, sirdī un plaušās.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu