Venecuēlā turpinās vardarbīgi protesti pret prezidentu Maduro

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien Venecuēlā darbu sāka Konstitucionālā sapulce - prezidentam Nikolasam Maduro lojāla valdība, ko daudzi iedzīvotāji uzskata par mēģinājumu valstī ieviest diktatūru. Valensijā armijas bāzē iebruka 20 valdības pretinieki, bet ielās tikmēr turpinājās agresīvie protesti, kuros vairāku mēnešu laikā dzīvību zaudējuši apmēram 120 cilvēki.

Par spīti iebildumiem no ASV un pat Vatikāna, piektdien darbu sāka Venecuēlas Konstitucionālā sapulce. Tās pirmais darbs bija vadītājas - bijušās ārlietu ministres un lojālas Maduro sekotājas Delsijas Rodrigesas - iecelšana, par ko vienprātīgi nobalsoja visi 545 sapulces delegāti, vēsta raidorganizācija ABC. Sapulces dalībniekus pavadīja simtiem valdības atbalstītāju sarkanos kreklos, nesot rokās ziedus un bijušā Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa ģīmetnes.

«Viņš ir atgriezies!» daži no viņiem skandināja. 2015.gadā, kad opozīcija nāca pie varas Kongresā, no tā ēkas tika izvākti visi Čavesa portreti.

Piektdien notika protesti pret jauno valdību, taču tajos piedalījās tikai daži simti opozīcijas atbalstītāju - zemākais skaits pēdējo mēnešu laikā.

Opozīcija boikotēja Konstitucionālās sapulces vēlēšanas 30.jūlijā, uzskatot tās par neleģitīmām. Drīz pēc tam elektroniskās balsu skaitīšanas kompānija paziņoja, ka valdības oficiālajā paziņojumā nosauktie vēlētāju aktivitātes rādītāji - 41,53% no visiem balsstiesīgajiem - neatbilstot patiesībai. Tā kā opozīcija atteicās izvirzīt kandidātus institūcijai, ko uzskata par pretlikumīgu, balsot varēja tikai par valdībai pietuvinātiem kandidātiem. Līdz ar to Venecuēlas valdībai vēlētāju aktivitātes rādītāji ir svarīgi, jo atspoguļo pilsoņu uzticību valdībai.

Svētdien Venecuēlas trešajā lielākajā pilsētā Valensijā armijas bāzei uzbruka 20 cilvēki. Karavīri nogalināja divus un ievainoja vienu no iebrucējiem. Vēl septiņi tika aizturēti, bet pārējie desmit aizbēga. Domājams, ka uzbrucēji bija pret valdību noskaņotie demonstranti. Maduro solījis visiem iesaistītajiem «maksimālus sodus», vēsta laikraksts «The Washington Post».

Internetā publicēts video, kurā sevi par armijas kapteini dēvējošs vīrietis izsludina «likumīgu dumpi». Viņam līdzās ir 15 citi aizsargkrāsas auduma tērpos ģērbušies vīri, daži no tiem bruņoti. Vīrietis pieprasīja «nekavējoties izveidot pārejas valdību un brīvas vēlēšanas».

Aizbēgušos iebrucējus Valensijā meklēja policijas patruļa un vismaz viens helikopters. Iebrucēju atbalstam sarīkotā demonstrācija tika izkliedēta ar asaru gāzi, raidorganizācijai BBC pastāstīja aculiecinieki.

Protesti Venecuēlā turpinās apmēram četrus mēnešus, kuru laikā dzīvību zaudējuši apmēram 120 cilvēki un vēl vairāki simti ievainoti. Šajā laikā valsti nomocījis pārtikas un pirmās nepieciešamības preču trūkums, ekonomiskās problēmas un pieaugošs noziedzības līmenis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu