Sviesta cena sasniegusi rekorda augstumus - 6500 eiro tonnā. TVNET skaidro iemeslus (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Ja piensaimniekus uztver kā piena ražotājus, tad sviesta kāpums viņus tiešā veidā neietekmē. Jo cenu kāpums produktiem, iedalot tos kategorijās, ir likumsakarīgs process, kurš sākās pēc tam, kad piena kā izejvielas cena sāka palielināties. Šis kāpums sākās aptuveni pirms gada. Šāda situācija nosaka to, ka, paaugstinoties izejvielas (piena) cenai, nekad nepaaugstinās gatavo produktu cenu.

Piensaimnieku Centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks piebilst, ka jebkuras tirgus izmaiņas pasaulē ietekmē arī Latviju. Arī pasaulē sviests, kā arī saldais krējums, šobrīd ir sasniedzis rekordaugstu cenu. Pirms gada biržas cena sviestam bija nedaudz virs 2000 eiro tonnā, bet šobrīd tā ir 6500 eiro tonnā. Bet citu produktu cenas ir samazinājušās, kā, piemēram, sieram, sausajam vājpienam. To cena pasaules tirgū ir nedaudz virs iepirkuma cenas intervencē - 1700 eiro par vienu tonnu. Tas nozīmē, ka tirgū ir balanss - viens produkts kļūst dārgāks, otrs lētāks. Viena atsevišķa produkta cenas palielināšanās, nenozīmē par problēmām nozarē. Šobrīd piena ražotājiem vidēji tiek maksāti 30 eiro centi par 1 kg piena.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu