Pie Stūra mājas atraktais čekistu tunelis tiks saglabāts pašreizējā stavoklī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stabu ielā pie Stūra mājas atraktais tunelis tiks saglabāts tādā pašā stāvoklī, kādā tika atrasts, sacīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) kultūras mantojuma politikas daļas speciāliste Alma Kaurāte-Java.

Viņa skaidroja, ka, lai gan juridiski šis tunelis nav daļa no Stūra mājas valsts nozīmes vēstures pieminekļa teritorijas, tas tomēr atrodas Rīgas vēsturiskā centra teritorijā. Līdz ar to, atraktajam tunelim jau ir aizsardzības statuss, un zem asfaltbetona seguma tas tiks atstāts tādā pašā stāvoklī, kādā tika atrasts.

Kaurāte-Java uzsvēra, ka arī gadījumos, kad šādi vēsturiskas nozīmes objekti tiek atrasti ārpus jebkādām īpašām aizsardzības teritorijām, par to nepieciešams informēt VKPAI.

Kā ziņots, Pie Stūra mājas jeb Tetera nama būvdarbu laikā tika atklāts pazemes tunelis, par kuru Latvijas Okupācijas muzejs zinājis jau iepriekš.

Tunelis pašlaik nav daļa no valsts nozīmes vēstures pieminekļa, aģentūrai LETA sacīja muzeja direktora vietniece attīstības jautājumos Līga Strazda. Viņa norādīja, ka Stabu ielas remontdarbu veicēju atraktais tunelis sākas Stūra mājas pagrabstāva telpā, kas ir valsts nozīmes vēstures piemineklis - aizsargājama vēsturisku notikumu vieta. Tajā pašā laikā tunelis, būdams ārpus ēkas robežām, palicis bez šādas aizsardzības.

Tetera nams jeb Stūra māja atrodas Brīvības un Stabu ielas krustojumā un ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Nams celts pagājušā gadsimta sākumā, 1912.gadā, pēc Aleksandra Vanaga projekta un ir nacionālā romantisma un jūgendstila apvienojuma paraugs. Sākotnēji projekts tika veidots kā īres nams ar veikalu galeriju rindu pirmajā stāvā. Padomju laikos ēkā atradās Valsts drošības komiteja jeb «čeka».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu