Viesuļvētra «Hārvijs» sasniedz Teksasu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētra «Hārvijs», kas ir spēcīgākais orkāns, kādu ASV piedzīvojušas pēdējo 13 gadu laikā, vēlu piektdienas vakarā sasniedza Teksasas piekrasti, atnesot spēcīgus vējus un stipras lietusgāzes.

Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC) ziņo, ka «Hārvija» epicentrs piekrasti sasniedza ap plskt.22 (sestdien ap plkst.6 pēc Latvijas laika) 48 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Korpuskristi.

Tuvojoties Teksasai, «Hārvijs» pieņēmies spēkā, pārtopot ceturtās kategorijas viesuļvētrā, kuras vēju ātrums sasniedz 209 kilometrus stundā (58 metrus sekundē).

Glābjoties no iespējami postošā orkāna, piekrasti pametuši simtiem tūkstošiem iedzīvotāju.

Prezidents Donalds Tramps devis tiesības Teksasas gubernatoram Gregam Ebotam izsludināt pavalsti par «lielas katastrofas» zonu, kas ļauj nepieciešamības gadījumā paātrināti saņemt federālo palīdzību.

Baltais nams paziņojis, ka Tramps nākamās nedēļas sākumā personīgi apmeklēs Teksasu.

«Mēs jau tagad varam pateikt, ka tā būs ļoti liela katastrofa,» paziņojis Ebots.

Evakuācijā un iespējamo postījumu novēršanā jau iesaistīts 1000 Nacionālās gvardes karavīru.

NHC brīdina par «katastrofiskiem plūdiem», kurus var izraisīt lietusgāzes un spēcīgās krasta bangas, kas dažviet varētu sasniegt četru metru augstumu.

Meteorologi brīdina arī par iespējamiem virpuļviesuļiem, kas sestdienā gaidāmi gan Teksasā, gan Luiziānā.

Trauksme izsludināta arī visas Luiziānas teritorijā, kamēr Jaunorleānā, kas 2005.gadā smagi cieta viesuļvētrā «Katrīna», varasiestādes sākušas mobilizēt glābšanas laivas un amfībijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu