Latvieši Orlando ĀM pārmet palīdzības nesniegšanu saistībā ar viesuļvētru «Irma»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divu Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu ASV pamatīgi pabojājusi viesuļvētra «Irma», kas tuvojas Floridas štatam. Pārbraukuši no Miami piekrastes uz Orlando, viņi vērsušies Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārajā dienestā, lai noskaidrotu kādu palīdzību, saistībā ar vētras tuvošanos, iespējams saņemt, taču iestādes darbinieki ieteikuši «pagulēt bezpajumtnieku patversmē». ĀM portālam TVNET savukārt norādīja, ka situācija Floridā ir ļoti saspringta, uz jebkuru patveršanās vietu dodas tūkstošiem cilvēku, bet būt drošībā ir labāk, nekā atrasties ārpus telpām, kad ieradīsies vētra.

Portāla TVNET lasītāji Viktors un Aiva atvaļinājumu pavada Floridā un bijuši spiesti pārbraukt uz Orlando no Miami piekrastes, kad sākusies evakuācija saistībā ar viesuļvētras «Irma» tuvošanos.

«Pēc vairākiem mēģinājumiem izdevās ar kādu sazināties pa norādīto numuru, un izstāstīt savu «bēdu», noskaidrojām, ka nekādu palīdzību mums neviens sniegt nevar - runa iet par padomu, vai ieteikumu, kur braukt, kur drošāk, ko darīt.... jo izrādījās ka megapolē Orlando visas, jā pilnīgi visas viesnīcas, ir aizņemtas. Saņēmām ieteikumu - nuuuu....., paguliet kādā bezpajumtnieki patversmē, un viss........ Skumji!,» raksta lasītāji.

ĀM preses sekretārs Gints Jegermanis portālam TVNET tikmēr uzsvēra, ka reģionā ir slēgta gaisa telpa un līdzīgā situācijā ir nonākuši daudzi tūkstoši cilvēku, ne tikai TVNET lasītāji. «Ir slēgtas viesnīcas, daudzas vietas, kuras vietējās varasiestādes ir varējušas pielāgot esošajiem apstākļiem ir pārpildītas. Daudzi tūkstoši cilvēku mēģina atrast kaut kādu patvērumu citviet un ir ļoti nepatīkamos apstākļos,» teica Jegermanis.

«Latvijas vēstniecība un Konsulārais dienests viņiem ir norādījis vietas, kur meklēt palīdzību. Tāpat viņiem ir lūgts, lai seko līdzi tam, kādus risinājumus piedāvā vietējās iestādes,» skaidroja ĀM pārstāvis.

Viņš arī atgādināja, ka ĀM savā interneta vietnē ceļojuma brīdinājumu saistībā ar viesuļvētru ievietoja jau piektdien, kur paskaidrotas visas iespējas, kā šādos gadījumos jārīkojas. Jegermanis stāstīja arī, ka šie cilvēki nav reģistrējušies Konsulārajā reģistrā, pretējā gadījumā būtu saņēmuši īsziņu ar brīdinājumiem par gaidāmajām vētrām. «Par to ziņo starptautiskie mediji, arī vietējie ASV plašsaziņas līdzekļi. Katrs cilvēks, kas tur atrodas, var pieņemt lēmumu - palikt uz vietas, mēģināt vētru pārdzīvot, vai arī meklēt patvērumu, atbilstoši savām iespējām,» sacīja ĀM preses sekretārs.

«Nav runa par bezpajumtnieku patversmēm, bet gan par to, ka tūkstošiem cilvēku meklē brīvas vietas, kur patverties. Apjukušie un aizvainotie [Latvijas] pilsoņi atrodas tādā pašā situācijā, kādā ir tūkstošiem [cilvēku]. Viņi var būt sarūgtināti, taču viņiem ir jāuzdod jautājums - vai atrasties patversmē un būt drošībā ir labāk, nekā būt ārpus tās, kad vētra sasniegs to vietu,» akcentēja Jegermanis.

Pēc lielu postījumu nodarīšanas Karību jūras salās viesuļvētra «Irma» atstājusi bez elektroapgādes apmēram 430 000 cilvēku ASV Floridas štatā, kur miljoniem cilvēku evakuējušies, svētdien paziņojušas amatpersonas.

Floridas dienvidus jau sasniegusi orkāna «Irma» mala, atnesot spēcīgus vējus, un gaidāms, ka sauszemi drīz sasniegs arī viesuļvētras centrs, kas pašlaik atrodas virs Floridas jūras šauruma un jau ir sasniedzis Floridakīzas salas. Meteorologi prognozē, ka orkāna centrs skars Sentpītersbergu, taču ne Tampu un Maiami, kā tika prognozēts iepriekš.

Rīkojums evakuēties dots sešiem miljoniem jeb apmēram trešdaļai Floridas iedzīvotāju. Pārtraukušas darbu Maiami, Orlando, Tampas, Fortloderdeilas un citas štata lidostas. Orkāna «Irma» spēks svētdien pieauga līdz ceturtajai kategorijai. Vēl piektdien tā bija piektās kategorijas viesuļvētra, taču sestdien tās spēks samazinājās līdz trešajai kategorijai.

Karību jūras salās viesuļvētrā «Irma» gājuši bojā 25 cilvēki un nodarīti lieli postījumi. Nīderlandei piederošajā Kirasao salā, kur arī ir postījumi, svētdien ieradīsies Nīderlandes karalis Villems Aleksandrs.

ĀM stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, kā arī aicina viedtālrunī lejupielādēt ĀM mobilo aplikāciju «Ceļo droši».

Ministrija informē, ka ASV Floridas štatā, Puertoriko un Karību jūras ziemeļaustrumu reģionos ir izsludināts ārkārtas stāvoklis saistībā ar piektās kategorijas viesuļvētru «Irma». Gaidāms, ka viesuļvētra sasniegs Floridu šīs nedēļas nogalē. ĀM aicina ceļotājus, kuri uzturas teritorijās, kuras skars viesuļvētra, sekot līdzi vietējo varasiestāžu ieteikumiem un evakuācijas rīkojumiem. Viesuļvētra «Irma» solās būt līdz šim postošākā Atlantijas okeāna vētra ASV vēsturē.

Savukārt ārkārtas situācijā ministrija aicina nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību ASV vai Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv .
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu