Zemestrīce Meksikā: «Visa iela bija kā liels putekļu mākonis»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksiku satricinājusi jau otrā milzu zemestrīce, prasot simtiem cilvēku dzīvības vien mēneša laikā. Otrdienas pēcpusdienā spēcīga zemestrīce pārņēma savā varā Mehiko, pārvēršot ēkas gruvešu kaudzēs un aprokot zem tām simtiem cilvēku.

«Nostājoties ielas vidū un skatoties atpakaļ, redzēju, kā augstceltnes svārstās šurpu turpu. No ēku starpām cēlās putekļi,» raidorganizācijai BBC sacīja aculiecinieks Hesuss Čeiress. «Visa iela bija kā liels putekļu mākonis.»

Viņš teica, ka cilvēki skrējuši laukā uz ielas, lai tos dzīvus neapraktu brūkošo māju gruveši.

Pueblā dzīvojošais Hesuss Gonsaless aģentūrai «Reuters» pastāstīja, ka ēku sienas sākušas brukt, kamēr viņš skrējis lejā pa kāpnēm, cenšoties paglābties no postošās katastrofas.

«Diemžēl šī pilsēta ir pieradusi pie zemestrīcēm,» par Mehiko tvīto BBC žurnālists Huans Poljē. «Bet kam tādam nevar sagatavoties. Ielās ir haoss un izmisums. Un spriedze.»

Foto: AFP/Scanpix

«Es redzēju dučiem sabrukušu ēku. Šeit ir gāzes noplūdes un gruvešos apraksti cilvēki,» viņš norāda.

No Meksikas saņemtas traģiskas ziņas - nesenajā 7,1 magnitūdas zemestrīcē bojā gājuši vairāk nekā 200 cilvēki. Sagruvušā pamatskolā Mehiko miruši tika atrasti vairāk nekā 20 cilvēki, vairums no tiem bērni. Meksikas varasiestādes ziņo, ka zemestrīce skārusi 209 skolas, 15 no tām ļoti smagi.

Zemestrīces skarto rajonu iedzīvotāji piedalās glābšanas un sakopšanas darbos, piemēram, ar spaiņiem attīrot ceļus no gruvešiem, lai glābēji varētu piekļūt sabrukušajām mājām un atbrīvot tajās iesprostotos cilvēkus. Glābšanas darbos iesaistījusies armija, bet mediķi uz ielām izveidojuši medicīniskās palīdzības teltis.

Starp iznīcību un postu, kas patlaban valda Mehiko ielās, ir arī priecīgi brīži, kad izdodas izglābt kādu cilvēku vai mājdzīvnieku. Tviterī ievietotā aculiecinieka video redzams, kā pūlis uzgavilē, kad no grupām izdodas glābt zelta retrīveru.

Šī ir nāvīgākā zemestrīce Meksikā kopš 1985.gada 19.septembra, kad dabas katastrofa prasīja tūkstošiem cilvēku dzīvības. Baisa sakritība - nesenā zemestrīce notika tieši iepriekšējās postažas 32.gadadienā.

«Esmu ļoti noraizējusies. Nevaru pārstāt raudāt,» aģentūrai AFP sacīja Meksikas iedzīvotāja Džordžīna Sančesa. «Tāds pats murgs kā 1985.gadā.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu