Viena diena bez bojāgājušiem uz ceļiem – vai varam?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

21. septembrī Eiropas Savienības (ES) valstīs tiek realizēta satiksmes drošības akcija «EDWARD» jeb diena bez bojāgājušiem uz ceļiem, un pastiprinātas satiksmes dalībnieku pārbaudes notiek arī Latvijā. Policijas pārstāvji īpašu uzmanību pievērš drošības jostu lietošanai, ātruma kontrolei un alkohola koncentrācijas pārbaudēm izelpā.

Visbiežāk ceļu satiksmes negadījumi, kuros ir bojāgājušie vai smagi cietušie, notiek ātruma pārsniegšanas rezultātā, tā reida laikā stāsta Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes jaunākais inspektors Valērijs Zlotņikovs. Tāpat avārijas gadījumā smagas sekas pastiprinošs apstāklis ir drošības jostas nelietošana. Inspektors akcentē, ka, braucot pa šoseju, ir liela nozīme izvēlētajam braukšanas ātrumam. Pat ja atšķirība ir tikai 10 kilometri, piemēram, braukt ar 90 vai 100 kilometriem stundā, sitiena spēks sadursmes gadījumā būs ievērojami atšķirīgs, jo katrs papildu kilometrs pastiprina triecienu.

Rudenī policija sola pastiprināti pievērst uzmanību mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, lai viņi diennakts tumšajā laikā nēsātu atstarotājus un būtu laikus redzami autovadītājiem, tādējādi samazinot ceļu satiksmes negadījumu risku. Šī problēma joprojām ir aktuāla kā galvaspilsētā, tā ārpus tās. Un arī riteņbraucēji mēdz nelietot atstarojošus elementus, piemēram, vestes, tādējādi palielinot risku kļūt par potenciālajiem upuriem ceļu satiksmes negadījumos.

Šogad ceļu satiksmes negadījumos dzīvību zaudējuši 93 cilvēki, kas ir mazāk nekā iepriekšējos gados. Valsts policijas pārstāvji to skaidro ar papildu fotoradaru un netrafarēto automašīnu iegādi. Lai arī tieši 21. septembrī papildus notiek preventīvas pārbaudes uz Latvijas autoceļiem, ceļu policija šo darbu turpina un turpinās veikt ik dienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu