Dalailama: Aiz manas sejas emocijas un prāts ir tāds pats kā jums visiem!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

«Esmu ļoti priecīgs, ka esmu atkal šeit. Vienmēr esmu uzskatījis, ka visi 7 miljardi cilvēku, kas ir uz šīs planētas, - mēs visi esam vienādi. Zināmā līmenī varam teikt, ka esam atšķirīgi - ir dažādas tautības, dažādas reliģiskās pārliecības utt. Bet, ja mēs pārlieku fokusējamies uz to, mēs radām plaisu starp cilvēkiem. To ir nepieciešams pārvarēt. Diemžēl ne vienmēr mums tas izdodas. Sākas kaujas, slepkavības... Konflikti, pat balstoties uz reliģiju. Tāpēc jāatceras, ka visi kopā veidojam cilvēci un mums ir jāsargā šī pasaule,» atklājot preses konferenci, savā runā uzsver Nobela miera prēmijas laureāts un budistu garīgais līderis Viņa Svētība Dalailama XIV.

Viens no pirmajiem jautājumiem izskanēja - kā tas ir - būt gara līderim, uz ko VS Dalailama smaidot atbildēja: «Esmu no Tibetas, ko bieži dēvē par pasaules jumtu,

līdz ar to varētu likties, ka esmu kaut kas ļoti atšķirīgs,

bet, ja tā ieskatās manā sejā - man ir tās pašas divas acis, divas ausis, viens deguns un mute. Aiz šīs sejas emocijas un prāts - tāds pats kā jums visiem! Pirmkārt es esmu cilvēks. Normāls cilvēks.» Dalailama piebilda: «Es sevi raksturoju tā - puse no budistu mūka un puse no zinātnieka!»

Par šā brīža galveno misiju Dalailama nosauc visas cilvēces kopības apziņu, kas spētu darīt ne vien labus darbus, bet ietekmēt visu pasaules kārtību: «Svarīgi, ka visi septiņi miljardi cilvēku vēlas būt laimīgi un šo sajūtu saistīt ar mieru, apvaldītām emocijām un bez ciešanām. Tas tāpat kā ar globālo sasilšanu - nav nekādas atšķirības, kāds kontinents vai zemes mala. Daba mūs māca dzīvot visiem 7 miljardiem kā vienai kopai. Un

tā ir mana apņemšanās, ļaut cilvēkiem sajust un apzināties to, ka mēs visi esam uz šīs planētas kas viens.

Protams, reliģijas ir atšķirīgas, bet galvenās reliģijas nes vienu vēstījumu par mīlestību, iecietību, sapratni. Un mums jāapzinās, ka viens miljards nepieder nevienai reliģijai, bet arī viņi ir jāietver šīs izpratnes veicināšanā!»

Uz jautājumu par to, kas šobrīd notiek pasaulē un kā apturēt karadarbību, Dalailama atbild: «Ja runājam par kara zonām - viss šķiet ļoti bēdīgi. Mēs atrodamies 21. gadsimta sākumā, bet realitāte ir pavisam cita. Valsts vadītāji, sistēmas, domāšana - viss palicis kā no pagājušā gadsimta. Kā kas, tā savu panākt ar vardarbību. Problēma ir tajā, ka realitāte ir cita, bet mūsu domāšana ir palikusi no vecās pasaules. Izmaiņas nenotiks, ja mēs tikai lūgsimies, lai kas mainītos. Te liela nozīme ir masu informācijai par to, ka vardarbība spēj nest tikai vēl vairāk vardarbības un tā ir jāizbeidz!»

Vairākkārt Dalailama uzver, ka cilvēkiem ir jāpārstāj domāt negatīvi, kas nereti rodas no pārlieku liela stresa vai nepiepildītu vēlmju pieredzes. «Un tomēr uz negatīvo nevar skatīties tikai no vienas puses, tad redzam tikai tā draudus. Ja pavēršam citādu skata leņķi -

redzam, ka negatīvais nes sev līdzi arī pozitīvo un tā notiek vienmēr! Šī ir mana recepte pret stresu

- skaties plašāk, analizē, meklē labo!» Vai Dalailama kaut reizi ir saskāries ar stresu? Izrādās, jā: «Tad, kad ierodos ciemos un uz mani skatās ar dusmīgu seju - tas man ir stress,» smejas Dalailama.

Jau vēstīts, ka no šodienas līdz 25.septembrim «Skonto» hallē, Rīgā, norisināsies Nobela miera prēmijas laureāta un budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailamas XIV mācības.

Divu dienu mācībās «Vieduma un labestības filozofija» Viņa Svētība Dalailama koncentrēsies uz budisma mācības praktisko aspektu, tādēļ viņš ir izvēlējies skaidrot divus pamattekstus - Kamalašilas «Apceres pakāpes» un Dže Tsonkapas «Īsais Lamrim».

Tāpat mācību apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar divām izstādēm - Nikolaja Dudko budisma sakrālo gleznu jeb «thangha» izstādi «Dzogčen vizuālie tēli» un fotogrāfa Manuela Bauera izstādi «Viņa Svētība Dalailama XIV. Ceļš uz mieru».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu