Policija: Sprādziena iemesls Saulkrastu novadā – klaja bezatbildība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Galvenais cēlonis notikušajam sprādzienam Saulkrastu novadā ir klaja bezatbildība, jo pirotehnika un izejvielas tika glabātas, klaji pārkāpjot noteikumus, teica Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Piektdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Uģis Vējš un VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins informēja par sprādziena detaļām.

VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins sacīja, ka galvenā versija – sprāguši pirotehniskie izstrādājumi, vielas, kuras izmantotas pirotehnikas ražošanā. Pašlaik notiek mirušo identificēšana. Ir identificēts vīrietis, un viņš ir Ilmārs Āboliņš, kurš bija pirotehniķis.

Ģimenē trīs personas bija pirotehniķi. Ģimenei piederēja arī divi uzņēmumi. Pirmajam uzņēmumam «Svētku aģentūra» tika konstatēti pārkāpumi, licence tika anulēta saistībā ar dažādu sprāgstvielu glabāšanu lielā apjomā.

Āboliņam piederējis vēl viens uzņēmums, kura licence ir spēkā.

Kontroli uzrauga Valsts policija. Pirmajam uzņēmuma tika atņemta licence par pārkāpumiem, bet otram - «Pyro Power» - pārkāpumi netika konstatēti. Šā uzņēmuma noliktava tika pārbaudīta septembra vidū.

Cilvēki, kuri cieta, bija izveidojuši nelikumīgu glabātuvi dzīvojamā mājā, kas ir klajā pretrunā ar noteikto kārtību. «Tā ir klaji noziedzīga rīcība,» teica Grišins.

Saulkrastu novadā uzsprāgušajā mājā atradās pirotehnika, un sprādziena jauda, iespējams, bija tuvu 100 kilogramiem trotila.

Pašlaik tiek skaidrots, cik daudz tika uzglabāts. Priekšā ir daudz rūpīga darba. Tiks veiktas ekspertīzes.

Valsts policija norāda - notikušā cēlonis ir klaja bezatbildība.

Sprādzienbīstamās vielas tika uzglabātas prettiesiski, un briesmām tika pakļauti mājas iedzīvotāji un kaimiņi. Sprādziens bijis tik spēcīgs, ka ir paveicies, ka necieta vēl citi cilvēki.

Glabātuve bijusi nelikumīga – policija kontrolē tikai tās vietas, kuras ir norādītas. Policija gan strādā, lai šādas nelikumīgas vietas likvidētu. Grišins akcentēja, ka arī sabiedrībai aktīvāk ir jāiesaistās un jāziņo par šādām glabātuvēm.

«Šādā veidā glabāt pirotehniku nav pieļaujams,» viņš teica.

VUGD glābšanas darbus apgrūtināja augstā temperatūra. Dienests pieļauj, ka visas piecas personas bojā gāja uzreiz.

Pašlaik policija neizskata versiju, ka notikušais būtu bijusi kāda ļaunprātība.

Cietušo ķermeņi ir visai grūti atpazīstami.

Jau ziņots, ka vakar kādā dzīvojamā mājā noticis sprādziens un nelaimē gājuši bojā pieci cilvēki, tostarp Latvijā labi pazīstams pirotehnikas speciālists Ilmārs Āboliņš.

Ugunsdzēsēji izsaukumu saņēmuši plkst.20.32, jo bija notikusi eksplozija dzīvojamajā mājā un rezultātā pati ēka bija sagruvusi.

Ugunsdzēsējiem ierodoties notikuma vietā, pēc eksplozijas bija izcēlies pamatīgs ugunsgrēks un nekavējoties tika sākta cilvēku meklēšana. Naktī glābēji zem gruvešiem atrada piecus bojāgājušus cilvēkus.

Tāpat ugunsgrēka laikā bija aizdomas, ka ir darīšana ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem, tāpēc tika piesaistīti speciālisti no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu