400 miljoni par TV translācijām, taču ASV futbolisti netiek uz Pasaules kausu...

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

2018. būs ne tikai olimpiskais, bet arī futbola gads - Krievija nākamvasar uzņems Pasaules kausa izcīņu. Šonedēļ noslēdzās kvalifikācijas grupu turnīra spēles, pēc kurām tagad ir zināmas 23 no 32 finālturnīra dalībniecēm. Latvijas futbolistiem atlases ciklā klājās ļoti bēdīgi, kas šī brīža apstākļos bija likumsakarīgs rezultāts. Taču šajā rakstā stāsts ir vairāk par citu pasaules futbola izlašu veiksmēm un neveiksmēm.

Latvijas futbola izlase šo kvalifikācijas ciklu noslēdza ar divām uzvarām, vienu neizšķirtu un septiņiem zaudējumiem. Izdevās abās spēlēs uzvarēt grupas pastarīti Andoru (1:0 un 4:0), taču piedzīvots kaunpilns zaudējums Fēru salām mājās (0:2), kā arī ar lielas veiksmes palīdzību noturēts neizšķirts (0:0). Neizdevās arī atņemt punktus nevienai no spēcīgajām izlasēm - Eiropas čempionei Portugālei, Šveicei un Ungārijai.

Šādi rezultāti ir likumsakarīgi, ko atzīst arī paši futbolisti. Valstsvienības kapteinis Kaspars Gorkšs un vadošais vārtsargs Andris Vaņins nesen intervijās TVNET kā galveno iemeslu komandas vājam sniegumam minēja to, ka patlaban vairums izlases futbolistu spēlē Latvijas čempionātā, kam ir ļoti zems līmenis. Tādējādi nav iespējams būt konkurētspējīgiem, turklāt jaunajiem futbolistiem pilnveidoties liedz Latvijas sliktā futbola infrastruktūra.

Atskatoties uz kvalifikācijas turnīru, pasaules futbolā ir vairāki veiksmes un neveiksmes stāsti. Viens no pozitīvajiem piemēriem ir Islande, kas pirmo reizi kvalificējusies Pasaules kausa izcīņai. Šī mazā sala, kurai ir aptuveni tikai 335 000 iedzīvotāju, kļuvusi par mazāko nāciju, kas jebkad izcīnījusi ceļazīmi uz prestižo turnīru. Līdz šim tāda bija Trinidāda un Tobāgo, kas Pasaules kausa izcīņā piedalījās 2006.gadā. Tolaik šajā valstī bija aptuveni 1,37 miljoni iedzīvotāju. Islande pasauli pārsteidza jau pērn, kad izdevās Eiropas čempionāta astotdaļfinālā pārspēt futbola dzimteni Angliju.

Vēl viena debitante nākamgad Pasaules kausā būs Panama. Pēc vēsturiskā panākuma pār Kostariku (2:1), kas nodrošināja ceļazīmi uz finālturnīru, Panamas prezidents izsludināja valstī oficiālu brīvdienu. Priecājās arī bērni, jo skolas bija slēgtas.

Tikmēr kvalifikāciju nepārvarēja ASV izlase, kas Pasaules kausā nespēlēs pirmo reizi kopš 1986.gada. Pēc piedzīvotā fiasko no galvenā trenera amata atkāpies pieredzējušais speciālists Brūss Arena, kurš 2002. gadā komandu aizveda līdz ceturtdaļfinālam pasaules meistarsacīkstēs.

Skaidrs, ka štatos sokers nav tik populārs kā beisbols, basketbols un amerikāņu futbols. Tomēr pēdējos gados interese ir krietni pieaugusi. ASV televīzijas kompānija «Fox» samaksāja 400 miljonus dolāru par tiesībām translēt Pasaules kausa mačus, kas nākamgad notiks Krievijā un 2022.gadā Katarā. Tiek lēsts, ka futbolistu neveiksmes dēļ tiks piedzīvoti 10 līdz 20 miljonus lieli zaudējumi no reklāmu ieņēmumiem. Un varbūt pat vēl krietni vairāk...

Pasaules kausam nav spējusi kvalificēties arī Nīderlande, kas iepriekšējos divos finālturnīros izcīnīja augstas vietas. 2010.gadā Nīderlande spēlēja Pasaules kausa finālā, toreiz piekāpjoties Spānijai. Savukārt 2014. gadā nīderlandieši sasniedza turnīra pusfinālu, galā finišējot trešajā vietā.

Kvalifikācijas turnīrā Nīderlandes izlase apakšgrupā finišēja trešajā vietā ar 19 punktiem, bet Zviedrija ar tikpat punktiem ieņēma otro vietu un kvalificējās pārspēlēm par tikšanu uz Pasaules kausu.

Šajā sakarā ir interesanti, ka savstarpējos mačos Nīderlande bija labāka par Zviedriju (uzvara ar 2:0 un neizšķirts 1:1), taču sacensību formāts paredzēja, ka vienāda punktu skaita gadījumā augstāku vietu ieņem komanda, kurai kopumā ir labāka gūto un zaudēto vārtu attiecība (Zviedrijai +17, Nīderlandei +9). Līdz ar to liela loma bija Zviedrijas uzvarai iepriekšējā kārtā ar 8:0 pār pastarīti Luksemburgu.

Tikmēr lieli svētki šonedēļ bija Ēģiptē, jo Āfrikas septiņkārtējā čempione Pasaules kausā spēlēs pirmo reizi kopš 1990.gada. Arī šajā valstī pēc lieliskā panākuma notika lielas svinības.

Savukārt pie neveiksminiekiem jāpieskaita Čīles futbolisti, kuri iepriekšējos divus gadus uzvarēja «Copa America», kļūstot par Dienvidamerikas spēcīgāko izlasi, taču viņi nav spējuši kvalificēties 2018. gada Pasaules kausa izcīņai. Šeit gan jāatzīmē ļoti spēcīgā konkurence - finālturnīram kvalificējās Brazīlija, Urugvaja, Argentīna un Kolumbija, savukārt uz pārspēlēm negaidīti tika Peru.

Tikmēr amizanta ažiotāža izcēlās pēc Āfrikas zonas mača, kurā Gabona ar 0:3 piekāpās Marokai. Zaudētāju izlases līderis Pjērs Emeriks Aubamejangs, kurš pārstāv Vācijas bundeslīgas klubu Dortmundes «Borussia», pēc mača vainoja apelsīnu sulu, kuras dēļ teju visiem Gabonas futbolistiem esot sāpējis vēders. Spēle bija izšķiroša, jo Maroka vēl turpinās cīņu par iekļūšanu Pasaules kausā.

Ceļazīmes uz Pasaules kausu ieguvušas no Eiropas zonas ieguvušas Francija, Portugāle, Vācija, Spānija, Anglija, Polija, Islande, Serbija, Beļģija, kā arī automātiski bez kvalifikācijas turnīra saimniece Krievija.

Finālturnīram no Āzijas kvalificējušās Irāna, Japāna, Dienvidkoreja un Saūda Arābija, tikmēr no Āfrikas - Nigērija un Ēģipte. Savukārt Dienvidāfrikas zonā vietu Pasaules kausā izcīnījušas Brazīlija, Urugvaja, Argentīna un Kolumbija.

Tikmēr Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonā ceļazīmi uz finālturnīru nopelnījušas Meksika, Kostarika un Panama.

Novembrī par atlikušajām deviņām ceļazīmēm uz Pasaules kausu spēkosies Austrālija, Jaunzēlande, Hondurasa, Peru, Zviedrija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Dānija, Itālija, Grieķija, Horvātija, Tunisija, Kotdivuāra, Maroka, Burkinafaso, Kongo Demokrātiskā Republika, Dienvidāfrikas Republika, Senegāla un Kaboverde.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiks nākamgad no 14.jūnija līdz 15.jūlijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu