Lielā futbola svētki ir klāt! Vai Vācija aizstāvēs čempiones godu?

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Pienācis laiks lielajam futbolam. Vienpadsmit Krievijas pilsētās, divpadsmit stadionos šodien sāksies 21. Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs. Prestižās sacensības risināsies no 14. jūnija līdz 15. jūlijam. Turnīra atklāšanas spēlē plkst. 18 «Lužņiku» stadionā Maskavā tiksies sacensību saimniece Krievija un Saūda Arābija.

Visas Pasaules kausa izcīņas spēles teksta tiešraidē tiks atainotas portālā TVNET. Speciāli šim turnīram izveidota sadaļa, kurā iespējams iepazīties ar visām 32 komandām, to sastāviem, visiem 12 stadioniem, spēļu kalendāru un situāciju turnīra tabulās.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases būs no Eiropas reģiona, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalīsies no katra reģiona pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startēs trīs valstu izlases.

Ar atklāšanas maču turnīru ceturtdien ievadīs mājinieces Krievijas un Saūda Arābijas duelis Maskavā. Saūda Arābija Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas 67. vietā, kas ir otra zemākā pozīcija starp visām finālturnīra komandām, kamēr Krievija ir 70. pozīcijā.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15. jūlijā, un pēc tam tās atgriezīsies tikai 2022.gadā, kad finālturnīrs notiks Katarā. Līdz ar to gan pats turnīrs debitēs šajā valstī, gan arī pati valstsvienība būs debitantes statusā.

Šogad ir zināms, ka finālturnīrā tiks sadalīts arī iespaidīgs naudas balvu fonds 400 miljonu dolāru apmērā (aptuveni 352 miljoni eiro). Tās komandas, kuras grupu turnīrā finišēs trešajā un ceturtajā pozīcijā, savā īpašumā iegūs septiņus miljonus eiro. Tikmēr tās komandas, kuras izkļūs no apakšgrupas, saņems papildu 3,5 miljonus, tādējādi nopelnot kopā jau 10,5 miljonus eiro. Iekļūstot ceturtdaļfinālā, pienāksies vēl 3,5 miljoni, kas summu papildinās līdz teju 14 miljoniem.

Dalība izšķirošajās turnīra fāzēs nodrošinās vislielāko laimestu. Iekļūšana pusfinālā katrai komandai garantēs vismaz 19 miljonus. Zaudētāja spēlē par trešo vietu saņems tādu summu, bet uzvarētāja iegūs vairāk nekā 20 miljonus eiro.

Tikmēr finālspēles zaudētāja savā īpašumā iegūs 24 miljonus, bet uzvarētāja tiks apbalvota ar 33 miljoniem eiro.

Martā FIFA apstiprināja video tiesneša sistēmas (VAR) ieviešanu Pasaules kausa finālturnīrā. Līdz ar to video atkārtojumi šāda līmeņa sacensībās tiks izmantoti pirmo reizi vēsturē.

VAR tiks izmantots, lai noteiktu, vai bija vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma un kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

«Mums ir jādzīvo līdzi laikam. Vēlējāmies dot tiesnešiem rīkus, lai viņi varētu pieņemt labākus lēmumus. Kā zināms, Pasaules kausa spēlēs pieņemtie lēmumi ir ļoti svarīgi,» pēc FIFA padomes sēdes sacīja FIFA Džanni Infantīno.

Video tiesneša sistēma pirmo reizi oficiālā FIFA turnīrā tika izmantota 2016.gada Pasaules kausa izcīņā klubiem, un tā lietota arī Vācijā, Itālijā un Anglijā. Lai arī tai ir pretinieki, norādot, ka tādā veidā spēle tiek saraustīta, kopumā atsauksmes par šo sistēmu lielākoties ir pozitīvas.

Tāpat īsi pirms turnīra sākuma Infantīno izteicās, ka nejūt satraukumu, jo uzskata, ka turnīrs tiks noorganizēts un aizvadīts augstā līmenī.

«Reti kad esmu tik relaksēts kā pirms šī turnīra,» sacīja Infantīno, noraidot politiskas un citas problēmas, kas padarījušas gaidāmo finālturnīru pretrunīgu. «Esmu ļoti priecīgs par to, ko varam gaidīt. Krievija vēlas pierādīt pasaulei, ka ir atvērta valsts, kur cilvēki var atbraukt un svinēt futbola svētkus.»

Infantīno negaida arī līdzjutēju vardarbību, lai gan Krievijā huligāni rada problēmas. «Garantijas nedodam, taču neieteiktu uz Krieviju doties nevienam, kam mērķis varētu būt problēmu radīšana.»

Tāpat ir izskanējušas runas, ka Pasaules kausā Krievijas līdzjutēji varētu nebūt problemātiski, bet gan lielākās nekārtības varētu radīt tādu valstu kā Polijas, Vācijas, Horvātijas, Serbijas, Saūda Arābijas un Irānas fani, kuri jau iepriekš apliecinājuši savu agresivitāti futbola maču laikā.

Pasaules kausa futbolā finālturnīrā pirmo reizi kopš 1938.gada mačus netiesās neviens Anglijas tiesnesis, bet Krievijā mačus apkalpos 36 galvenie tiesneši un 63 asistenti no 46 pasaules valstīm.

Viens no tiesnešiem, kurš tiesās Pasaules kausa spēles, būs aizvadītā UEFA Čempionu līgas fināla starp Madrides «Real» un Turīnas «Juventus» arbitrs Fēliks Brihs no Vācijas. Brihs ir tiesājis arī 2014.gada Pasaules kausa un 2016.gada Eiropas čempionāta mačus.

Eiropu kopumā pārstāvēs desmit tiesneši, kā arī 20 asistenti, taču pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma Pasaules kausā nepiedalīsies neviens Anglijas tiesnesis. Līdz ar to Krievijas futbola laukumos nebūs redzams viens no vislabāk zināmākajiem angļu tiesnešiem Marks Klatenburgs, kurš tiesājis gan 2016.gada UEFA Čempionu līgas finālu, gan arī tā gada kontinenta meistarsacīkšu finālu.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šā brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tiesa, dažādu iemeslu dēļ Pasaules kausā nepiedalīsies virkne citu labi zināmu futbolistu. Viens no skaļākajiem pārsteigumiem bija Vācijas izlases talantīgā spēlētāja Līroja Sanē neiekļaušana valstsvienībā, kurš aizvadītajā sezonā spēlēja lielu lomu, lai triumfētu Anglijas premjerlīgā kopā ar Mančestras «City». Šādu lēmumu Vācijas galvenais treneris Joahims Lēvs acīmredzami pieņēmis taktisku apsvērumu dēļ. Komandas pussargu līnijā ir iekļauti pārsvarā centra pussargi, nevis uzbrūkošie flanga pussargi. Šajā Vācijas izlases modelī tādi ir tikai divi - Juliāns Drakslers un Marko Roiss, kamēr skaitliskajā pārsvarā ir dažādu tipu centra pussargi.

Tāpat uz Pasaules kausu nav tikuši tādi spēlētāji kā Aleksandrs Lakazete, Antonī Marsiāls, Adrjēns Rabio, Dimitri Pajē (visi - Francija), Alvaro Morata, Markoss Alonso, Ektors Beljerins (visi - Spānija), Alekss Sandru, Davids Luiss, Dani Alviss (visi - Brazīlija), Kriss Smolings, Džo Hārts (abi - Anglija), Mario Gece (Vācija), Radža Naingolans (Beļģija) un Mauro Ikardi (Argentīna).

Šie futbolisti sastāvos nav iekļuvuši savainojumu vai konkurences dēļ, taču uz finālturnīru nav devušās arī veselas komandas, kuru sastāvos spēlē vairākas zvaigznes. Piemēram, Itālijas izlase sensacionāli nekvalificējās finālturnīram, pārspēlēs par dalību tajā zaudējot Zviedrijai. Līdz ar to finālturnīrā nebūs redzami tādi futbolisti kā Džanluidži Bufons, Marko Verati, Lorenco Insinje un citi.

Tāpat finālturnīrā nav iekļuvusi pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā veiksmīgu turnīru aizvadījusī Velsa, kuras rindās līderi ir Ārons Remzijs un Gerets Beils. Sacensībās nepiedalīsies arī Bosnija ar savām zvaigznēm Edinu Džeko un Miralemu Pjaniču.

Viens no lielākajiem jautājumiem šajā pasaules kausā sastāvu komplektācijas ziņā ir Ēģiptes izlases sakarā. Šīs komandas līderis Mohameds Salāhs aizvadītajā UEFA Čempionu līgas finālā guva pleca traumu, bet šobrīd nav zināms, kad uzbrucējs varētu atgriezties laukumā.

Salāhs gan ir iekļauts Ēģiptes sastāvā un šobrīd atsācis treniņus, tomēr joprojām nav skaidrs, vai viņš varēs spēlēt jau piektdien pret Urugvaju. Ēģiptiešu uzbrucējs aizvadītajā sezonā parādīja izcilu sniegumu Anglijas kluba «Liverpool» rindās. 52 spēlēs, ņemot vērā visus turnīrus, Salāhs guva 44 vārtus un sezonas laikā pat tika salīdzināts ar tādām superzvaigznēm kā Mesi un Ronaldu.

Mesi un Ronaldu šim finālturnīram ir gatavi un iztikuši bez savainojumu likstām. Abas mūsdienu futbola ikonas nav aizmirstas arī Pasaules kausa kontekstā. Pirms diviem gadiem Ronaldu savu izlasi aizveda līdz triumfam Eiropas čempionātā, savam trofeju klāstam pievienojot kādu no pasaules prestižākajām izlašu balvām, bet Mesi līdz šim augstākais sasniegums ar valstsvienību ir uzvara olimpiskajās spēlēs.

Uzvara Eiropas čempionātā līdzjutēju starpā par Ronaldu lika runāt kā par visu laiku izcilāko futbolistu vēsturē, taču Mesi no šāda līdzjutēju piešķirta statusa, iespējams, šķir tikai uzvara kādā no lielākajiem izlašu turnīriem - viņa gadījumā «Copa America» vai Pasaules kausa izcīņā.

Tikmēr Pasaules kausa finālturnīrā debiju piedzīvos Islande, kas 2016.gadā debitēja arī Eiropas čempionātā. Finālturnīrā pirmo reizi spēlēs arī Panama, kas turklāt kvalifikācijas turnīrā finišēja ar negatīvu gūto un zaudēto vārtu bilanci. Šīs abas izlases tādējādi ir vienīgās turnīra debitantes. Pagājušajā Pasaules kausā debiju piedzīvoja Bosnija un Hercegovina, bet vēl četrus gadus iepriekš debitēja Slovākija, abām šīm valstīm šogad nebraucot uz finālturnīru.

Savukārt Senegālas valstsvienība ir unikāla ar to, ka tā vēl nekad nav piedzīvojusi zaudējumu pamatlaikā Pasaules kausa sacensību finālturnīrā. Savā debijas čempionātā 2002.gadā Senegāla guva vienu uzvaru apakšgrupā un divreiz cīnījās neizšķirti, tad pārvarēja izslēgšanas spēļu pirmo kārtu un vēlāk ceturtdaļfinālā tikai papildlaikā zaudēja Turcijai.

Šis būs Senegālas izlases vēsturē otrais finālturnīrs, un komandas lielākā zvaigzne ir «Liverpool» malējais uzbrucējs Sadio Manē, kurš aizvadītajā sezonā kopā ar Salāhu un brazīlieti Robērtu Firminu sastādīja vienu no planētas draudīgākajiem uzbrucēju trijniekiem.

Tikmēr Polijas izlase var lepoties ar komandas līderi Robertu Levandovski, kurš arī ir ierindā un gatavs palīdzēt komandai. Viņš kvalifikācijas turnīrā bija labākais vārtu guvējs Eiropas reģionā, izceļoties ar 16 vārtu guvumiem, turklāt varēja būt 17, taču Latvijas tiesnešu brigāde ar Andri Treimani priekšgalā viņa gūtos vārtus pret Kazahstānu kļūdaini neieskaitīja.

Savukārt Anglijas un Spānijas izlasēm kvalifikācijas sacensībās bija labākā aizsardzība starp Eiropas reģiona komandām, katrai ielaižot trīs vārtus desmit spēlēs.

Tunisija kā neatkarīga valsts Pasaules kausa finālturnīrā ir piedalījusies četras reizes, un šis būs piektais mēģinājums. Tunisija šā turnīra ietvaros nav spējusi uzvarēt 11 spēles pēc kārtas, pirmo un vienīgo panākumu gūstot savā debijas turnīrā 1978.gadā. Visvairāk neuzvarētu maču pēc kārtas Pasaules kausa ietvaros ir Bulgārijas izlases kontā, kas līdz 1994.gadam nespēja gūt panākumu 17 mačos pēc kārtas.

Līdz šim veiksmīgu sniegumu Pasaules kausa finālturnīros ir demonstrējusi Zviedrijas valstsvienība. Neskatoties uz to, ka zviedriem ir divas trešās vietas, 1950. un 1994. gadā, pēdējās deviņās grupu turnīra spēlēs zviedri nav zaudējuši nevienu maču. Pēdējā reize, kad Zviedrija piedzīvoja zaudējumu grupu turnīra spēlē, bija 1990.gada finālturnīrā pret Kostariku.

Tikmēr Meksikas izlases veterāns Rafaels Markess 39 gadu vecumā piedalīsies savā piektajā finālturnīrā. Viņš ir iekļauts meksikāņu sastāvā un, ja izies laukumā kaut vienā spēlē, Markess atkārtos sava tautieša Antonio Karvahala un leģendāra vācieša Lotāra Mateusa rekordu aizvadīto finālturnīru ziņā. Piecos turnīros kopā ar Itālijas izlasi bijis arī Bufons, taču viņš vienā no sacensībām neizgāja laukumā.

Vācijas valstsvienība ir spējusi sasniegt pusfinālus pēdējos četros finālturnīros pēc kārtas, turklāt allaž ir finišējusi pirmajā vietā apakšgrupā kopš 1990.gada. Savukārt Brazīlija ir vienīgā komanda vēsturē, kas piedalījusies pilnīgi visos līdz šim notikušajos Pasaules kausos.

Savukārt Šveices izlases līderis Džerdans Šaķiri ir vienīgais spēlētājs kopš 1966.gada, kurš spējis Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā gūt trīs vārtus vienā spēlē ar kreiso kāju. To viņš paveica pagājušajā turnīrā Riodežaneiro, kur ar «hat-trick» izcēlās spēlē pret Hondurasu.

Eiropas zonas kvalifikācijas turnīrā Horvātijas izlases uzbrucējs Mario Mandžukičs guva kopumā piecus vārtus, turklāt nevienā no vārtu guvumiem viņa komandas biedriem netika ieskaitītas rezultatīvas piespēles.

Savukārt Dānijas izlases lielākais drauds uzbrukumu veidošanā būs Kristians Ēriksens, kurš, lai arī nav uzbrucējs, kvalifikācijas ciklā guva visvairāk vārtu starp valstsvienības futbolistiem. Ēriksens izcēlās ar 11 vārtiem, kā arī veica trīs rezultatīvas piespēles.

Nigērijas valstsvienība, piedaloties finālturnīrā, kļuvusi par pirmo Āfrikas komandu, kas spēlējusi sešās Pasaules kausa sacensībās. Neviena cita Āfrikas vienība līdz šim nav aizvadījusi tik daudz finālturnīru.

Tikmēr Peru Pasaules kausam ir kvalificējusies pirmo reizi kopš 1982.gada. Līdz ar to atstarpe starp izlases pēdējo un šā gada finālturnīru ir 36 gadi, kas ir lielākā pauze, kurā komanda nav piedalījusies Pasaules kausā starp visām 32 dalībvalstīm.

Lai kvalificētos Pasaules kausam, Austrālijas izlase nospēlēja kopumā 22 spēles, kas bija lielākais maču skaits starp visām komandām, kuras iekļuva finālturnīrā. Savukārt spēcīgā Francijas valstsvienība kvalifikācijā izcīnīja 23 punktus, kas bija izlases visu laiku labākais rādītājs atlases sacensībās.

Spānijas izlasē šajā finālturnīrā ir sapulcināti vairāki spēcīgi futbolisti, kuri aizvadītajās sezonās spēlējuši rezultatīvi. Lai arī šajā komandā ir tādi futbolisti kā Djēgu Kosta, Isko, Marko Asensio, Davids Silva un citi, rezultatīvākais aizvadītajā sezonā starp visiem spāņu spēlētājiem piecās spēcīgākajās pasaules līgās bija Jago Aspass, kurš Spānijas augstākās līgas Vigo «Celta» sastāvā 34 spēlēs guva 22 vārtus.

Tiesa, spāņi pirms finālturnīra parūpējās par skandālu, dienu pirms sacensību atklāšanas mača atlaižot galveno treneri Hulenu Lopetegi, jo pirms tam viņš nesankcionēti bija vienojies par Madrides «Real» trenēšanu. Viņa vietā komandu Pasaules kausā vadīs valstsvienības sporta direktors Fernando Jerro.

Šā gada Pasaules kausa pieredzes bagātākais treneris būs Urugvajas valstsvienības vadītājs Oskars Tavaress, kuram tas būs jau ceturtais Pasaules kausa finālturnīrs. Tavaress Urugvajas izlasi trenēja 2014.gada, 2010.gada un 1990.gada finālturnīrā.

Tikmēr Ēģiptes izlases vārtsargs Esams el Hadari šajā finālturnīrā var pārrakstīt vēsturi. Sacensību atklāšanas dienā el Hadari būs 45 gadus un 149 dienas vecs, kas nozīmē, ka vārtsargam pietiks nospēlēt vienu minūti finālturnīra ietvaros un viņš kļūs par visu laiku vecāko spēlētāju, kurš izgājis uz laukuma šā līmeņa sacensībās.

Mājinieces Krievijas sastāvā vienīgie Pasaules kausam pieteiktie spēlētāji, kuri nepārstāv Krievijas klubus, ir vārtsargs Vladimirs Gabulovs no Beļģijas vienības «Club Brugge» un Deniss Čeriševs no Spānijas komandas «Villarreal». Līdz ar to, ja kāds no viņiem izies laukumā vismaz vienā spēlē, pirmo reizi kopš 2002.gada Krievijas sastāvā kāds no laukuma spēlētājiem nebūs no vietējās līgas sacensībām.

Brazīlijas rindās līderis šajā turnīrā būs Neimars, kurš iepriekš bija ilgstoši savainots. Viņš traumu guva Francijas augstākās līgas čempionātā, spēlējot Parīzes «Saint-Germain» sastāvā aizvadītās sezonas vidū, bet laukumā atgriezās nesen. Uzbrucējs ir visu laiku trešais labākais vārtu guvējs Brazīlijas izlasē. Viņa kontā ir 55 vārtu guvumi, kamēr vairāk ir vienīgi Ronaldu (62) un Pelem (77).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir tieši Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecreiz. Tikmēr tālāk ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija. Divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa turētāja ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Savukārt turnīra visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šā brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šā brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Arī divi Latvijas skolēni ir devušies uz Pasaules kausa futbolā atklāšanu Krievijā. Viņi ir sestā starptautiskā bērnu foruma «Futbols draudzībai» dalībnieki. Foruma dalībnieki no Latvijas tika izvēlēti Latvijas Futbola federācijas rīkotajā konkursā, par uzvarētājiem kļūstot 12 gadus vecajai Ingūnai Buldurei no Rēzeknes un 12 gadus vecajam rīdziniekam Tomam Tolmanim. Ingūna pārstāvēs Latviju kā futboliste, bet Toms iejutīsies jaunā žurnālista lomā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu