Zināms, kādu skaņu ASV diplomāti dzirdēja akustiskajos uzbrukumos Kubā

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV diplomātiskie darbinieki Kubā sūdzējušies par savādiem skaņas uzbrukumiem, kas dažiem nodarījuši dzirdes bojājumus. Lai arī precīzi notikušā iemesli un apstākļi joprojām ir neskaidri, sūdzības izraisījušas diplomātisku krīzi. Ziņu aģentūrai AP izdevies iegūt audioierakstu ar skaņu, ko dzirdēja ASV vēstniecības darbinieki Havanā.

ASV Valsts departamenta pārstāve atteicās komentēt ieraksta autentiskumu.

Amerikāņi Havanā sacīja, ka skaņa esot bijusi ārkārtīgi skaļa un izplatījusies mazā platībā, piemēram, vienā istabā vai istabas daļā. Nav zināms, kāda veida ierīce izraisīja Kubā dzirdamo troksni.

Havanā izdarītais audioieraksts nosūtīts izmeklēšanai ASV, norāda AP. Taču pagaidām ieraksts vēl nav viesis skaidrību par to, kas nodarīja kaitējumu ASV diplomātu veselībai.

Tiek uzskatīts, ka akustiskie uzbrukumi izraisījuši virkni dažādu veselības traucējumu, tai skaitā dzirdes un miega traucējumus. ASV Valsts departaments paziņojis, ka līdz šim cietuši 22 amerikāņi, bet to skaits vēl varētu pieaugt.

Kuba noliedz saistību ar skaņas uzbrukumiem. ASV nav norādījušas uz iespējamajiem vainīgajiem, taču kritizēja Kubas prezidenta Raula Kastro valdību par nepietiekamiem centieniem nodrošināt ASV diplomātu drošību.

AP ziņo, ka aģentūras rīcībā esot nonākuši vairāki skaņas ieraksti no Havanas un visos esot dzirdamas līdzīga skaņa. Havanā cietušie cilvēki apstiprinājuši, ka ceturtdien publiskotais ieraksts līdzinās viņu dzirdētajām skaņām.

AP uzsver, ka viedtālruņi, diktofoni un citas ierīces nespēj ierakstīt ļoti augstas vai ļoti zemas frekvences skaņas. Iespējams, ka Havanā tika izmantota arī infraskaņa vai ultraskaņa, ko cilvēka dzirde neuztver.

Augusta beigās ASV atsauca vairāk nekā pusi Savienoto Valstu diplomātiskā personāla Kubā. No ASV arī izraidīti vairāki Kubas diplomāti.

ASV un Kuba diplomātiskās attiecības atjaunoja 2015.gadā, atverot vēstniecību otras valsts galvaspilsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu