Kinetics Nail Systems: ja nebūsim pirmie Latvijā, nav izredžu uzvarēt ārzemēs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kinetics stāsts un mana saskarsme ar kosmētiku sākās kā tīra sagadīšanās – atceras Kinetics Nail Systems dibinātājs un vadītājs Andžejs Stenclavs.

Bija beidzies iepriekšējais bizness, un vajadzēja kaut ko jaunu. Tā nu sagadījās, ka partneri no Igaunijas piedāvāja tirgot plastmasas nagus, kas tajā laikā, 2002.gadā, nāca modē. Mēs ar tiem plastmasas nagiem aizgājām uz Drogām, un Drogas teica, ka viņi tos ir gatavi likt veikalā. Tas bija vairāk tāds izaicinājums – varam vai nevaram tikt iekšā šajā veikalu tīklā.

Sākumā mēs izplatījām citu ražotāju profesionālos produktus. Kā nākamais nāca izaicinājums – vai tad nevaram veidot savu produktu? Sākām attīstīt visu pārējo, kas ir nepieciešams profesionālajam manikīram. Sākumā tā bija nagu želejas un akrila līnija. Tālāk jau nagu lakas. Ap 2009.gadu modē nāca želejlaka. 2010.gadā pieņēmām drosmīgu lēmumu atteikties no ražošanas ārpakalpojuma un sākt produktu izstrādi un ražošanu savā ražotnē šeit pat Rīgā. Rezultātā šodien 90% no visa, ko piedāvā uzņēmums Kinetics, tiek ražots pašu spēkiem.

Pirmajos gados mēs īpaši nedomājām par konkurenci. Bijām ļoti mazi, un jebkurš mazs pasūtījums, ko saņēmām no izplatītājiem, mums sagādāja prieku. Protams, ka konkurence, kā visur, ir ļoti spēcīga. Augot uzņēmumam, arī apgrozījums aug, un ir lielākas prasības pret tirgiem, pret izplatītājiem. Ja mēs runājam par vadošajiem pasaules zīmoliem, tad īstā konkurences cīņa mums ir vēl tikai priekšā. Konkurence ir darīt labāk nevis kopēt labāk. Mūsu izaicinājums ir radīt labāku produktu kā konkurentam.

Eksports vienmēr ir bijis mūsu biznesa pamatā. Arī šogad 95% apgrozījuma būs eksports. Ja skatās punktiņus kartē, tad to varētu būt ap 40, bet kvalitatīvi distributori ir aptuveni 20. Mūsu mērķis nākamajiem gadiem ir tieši distributoru kvalitātes uzlabošana. Mēs nevaram visur būt klāt paši, strādājam caur izplatītājiem, un tas, kādu ziņu izplatītāji par mūsu produktu nodos tālāk savā tirgū, ir ļoti daudz atkarīgs tieši no izplatītāja.

Protams, ka mums ir jābūt pirmajam zīmolam Latvijā. Ja nevaram Latvijā būt pirmais zīmols, tad mums nav nekādu izredžu citās valstīs uzvarēt vietējos zīmolus un lielos starptautiskos zīmolus.

Es varu tikai to labāko teikt par Latvijas valsti. Lai gan ir pierasts ļoti daudz pārmest Latvijai, es tam nevaru piekrist. Esmu ļoti priecīgs un pateicīgs, ka varu veidot biznesu Latvijā. Nevaram sūdzēties arī par valsts atbalstu, jo ir programmas, valsts atbalsta mehānismi, piemēram, ALTUM atbalsts mums ļāva palielināt apgrozāmos līdzekļus. Es ikdienā redzu daudzus tirgus, un daudzās valstīs nav pat puses no tā, ko Latvijā mēs varam izdarīt, pateicoties Eiropas atbalstam un tādiem instrumentiem kā ALTUM, pateicoties tādai videi, kāda ir Latvijā.

Skaties video par uzņēmēja pieredzi.

Uzzini par valsts atbalsta iespējām biznesa sākšanai un attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu